Când este vorba despre slăbit, principalii nutrienti care trebuie limitați sunt carbohidrații, amidonul, făinoasele. Deși au doar 4 calorii per gram (față de grăsime care are 9 calorii per gram), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină – principalul hormon de îngrășare al organismului, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Deci recomandarea care spune „elimina pâinea și vei slăbi” are sens, susține medicul. Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele deoarece ele sunt sursa de glucoză – carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cât și cel psihic sunt afectate grav.

Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!

Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase? Oricare dintre variantele de mai jos:

  • o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
  • 3 linguri de paste făinoase sau orez-cât pumnul
  • 3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)
  • un cartof mediu
  • o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
  • 4 crackers sau 2 dischete de orez expandat

Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.

Cum arată farfuria de slăbit? Făinoasele dispar cu desăvârșire. Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic ne invită să identificăm și să numărăm câte porții de făinoase consumăm zilnic. Acesta este „bugetul” nostru prezent și pe el urmează să-l ajustăm când vine momentul să slăbim.

Sursa: mihaelabilicmedicnutritionist

Distribuie articolul: