Pandemia generată de COVID-19 a dus la scăderea numărului de căsătorii înregistrate. Astfel, în perioada martie-august a anului curent au fost înregistrate peste 6.400 de căsătorii, cu aproximativ 4.500 de căsătorii mai puține decât au fost înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019. Asta o arată datele furnizate pentru AGORA de către Agenția Servicii Publice.

Cele mai multe acte de căsătorie au fost întocmite în luna august a anului curent, numărul acestora ajungând la peste 2.100. Comparativ cu luna august a anului 2019, când au fost înregistrate 3.086 de căsătorii, numărul acestora s-a redus cu aproape o mie de acte.

Mai mult, pe fondul restricțiilor impuse de autorități pentru a opri răspândirea virusului COVID-19, luna aprilie a anului 2020 a fost perioada în care căsătoriile au avut cel mai mic număr din perioada pandemică. Acestea s-au redus la 340 de căsătorii, cu peste 430 de acte mai puține în comparație cu aceeași lună a anului precedent.

Amintim că pe 19 martie, chiar la începutul perioadei stării de urgență, ASP a restrâns drastic numărul de servicii oferite. A rămas posibilă doar eliberarea actului de identitate provizoriu, înregistrarea decesului, serviciile cadastrale, înregistrarea și licențierea unităților de drept. Înregistrarea căsătoriilor a fost reluată de pe data de 27 aprilie.

Pe timp de pandemie, înregistrarea căsătoriei se face în prezența persoanelor care se căsătoresc, după expirarea unui termen de cel puțin o lună, dar nu mai târziu de două luni, din momentul depunerii de către ele a declarației de căsătorie. În cazuri excepționale – pericol pentru viață, graviditate, existența unui copil comun în vârstă de până la un an – căsătoria poate fi încheiată chiar în ziua depunerii declarației.

În conformitate cu Codul Familiei, declarația de căsătorie se depune, personal, de către persoanele care doresc să se căsătorească, la organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre ei sau al părinților unuia dintre ei.

Reamintim că, autoritățile au interzis organizarea ceremoniilor de orice fel pe perioada stării de urgență în sănătate. Decizia a fost aprobată de Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică la 18 iunie.

Ulterior, CNESP a permis organizarea omagierilor, meselor de pomenire și a altor evenimente în baza unor instrucțiuni, cum ar fi lipsa de dansuri, muzică și alte contacte sau alte condiții în care nu se respectă distanța socială, totul cu un număr de 50 de persoane invitate.

Sursa: AGORA

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: