Pandemia a venit la pachet cu multe consecințe pentru aproape fiecare familie din țara noastră. Potrivit ultimelor date oferite de Biroul Național de Statistică, 38,7% din familii au declarat că au avut stare de depresie, stres și anxietate. Circa 75% dintre respondenți au planificat călătorii peste hotare și au fost nevoiți să le amâne. Iată și alte cifre curioase și alarmante, în același timp.

La fel, circa 15% din familii cu membri peste hotare au menționat că cel puțin un membru s-a întors de peste hotare, deoarece a pierdut locul de muncă, alte 15% au declarat că cineva nu a putut să se întoarcă în țară. De asemenea, aproape 3% din cei care munceau în Moldova în perioada respectivă au pierdut locul de muncă.

În același timp, aproape jumătate din gospodării nu au avut necesitatea de a accesa serviciile medicale (49,2%), circa 34% – nu au avut nevoie de medicamente, 16,0% – nu au considerat necesară procurarea măștilor, mănușilor de protecție.

De altfel, populația s-a confruntat cu dificultăți de ordin financiar, exprimate prin reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă și celor din remitențe.

Doar puțin peste jumătate dintre gospodării au avut venituri din activitatea de muncă, circa 1/4 – au avut venituri din remitențe, iar peste 90% au primit salarii, pensii, prestații sociale. În același timp, 17,0% au menționat reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă, 8,3% au declarat reducerea sau pierderea remitențelor de peste hotare, și doar 3,6% au declarat reținerea salariilor, pensiilor, prestațiilor sociale.

Sondajul a fost realizat de BNS pentru perioada trimestrului II al anului curent. Astfel, au fost chestionate 1.076 gospodării casnice. Rata de răspuns a constituit 47,3%.