Tot mai des în presă și în viața reală se fac auzite istoriile unor oameni care au fost sau sunt secerați de cancer. O boală care mistuie anual mii de oameni. Unul dintre tipurile de cancer, cel de col uterin, duce la moartea a peste 250 000 de oameni anual. Însă depistarea la timp și tratamentul corect pot micșora cu 80% numărul acesta.

În acest scop specialiștii lansează proiectul „Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova”.

Stela Grigoraș, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a menționat: „ O femeie sănătoasă devine o mamă sănătoasă care naște copii sănătoși pentru un viitor prosper. O femeie sănătoasă se consideră o femeie împlinită.”

Datorită noilor metode de depistare precoce a bolii femeile trebuie să meargă la control regulat pentru a nu deveni victime.

„Cancerul de col uterin este al treilea cel mai răspândit tip de cancer care anual face mii de victime. Femeile trebuie să meargă la control regulat, odată la trei ani. Eu cred că și în Republica Moldova se poate îmbunătăți situația în următorii trei ani”, a ținut să menționeze Rita Columbia, reprezentanta Fondului ONU în Moldova.

Informarea și sensibilizarea populației, privind modul de prevenire a cancerului de col uterin prin programele de screening și programe de vaccinare anti-HPV sunt modalitățile de stopare la nivel maxim posibil a răspândirii acestei patologii.

Sergiu Gladun, director Institutul Mamei și Copilului a vorbit despre aceste metode de depistare. „Trebuie să fie un screening cât mai aproape de pacint. De aceea analizele pentru Virusul Papiloma Uman  vor fi redirecționate la Institutul Mamei și Copilului și vom putea depista și stările precanceroase.”

Șefa secției Promovarea Sănătății a Centrului de Sănătate Publică, Lilia Plămădeală a ținut să transmită care sunt Factorii de risc pentru persistența HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:

– începutul precoce al vieţii sexuale,

– viaţa sexuală cu mai mulţi parteneri şi schimbarea frecventă a acestora,

– alte infecţii transmisibile sexual asociate,

– consumul de tutun,

– stările imunodeficitare,

– administrarea îndelungată a contraceptivelor orale cu doze înalte.

Profilaxia primară a cancerului de col uterin presupune abordarea diferitor măsuri cu privire la persoanele fără semne de boală, având ca scop împiedicarea dezvoltării acesteia pe viitor. Profilaxia primară a cancerului de col uterin include vaccinarea, iar cea secundară presupune identificarea şi tratarea precoce a persoanelor ce au modificări precanceroase ale colului uterin, cu scopul de a preîntâmpina evoluţia ulterioară a acestora în cancer invaziv. Profilaxia terţiară reprezintă un tratament complex sau combinat ce include intervenţia chirurgicală în asociere cu radio- şi chimioterapia.

Potrivit datelor furnizate de Centrul Național de Management în Sănătate în ultimii 10 ani 1673 de femei au murit din cauza cancerului de col uterin. Cele mai multe cazuri fiind înregistrate în raioanele din centrul țării. Datele statistice arată că rata numărului este în scădere, în anul 2006 numărul femeilor care au decedat era de 213, în 2007 de 163 iar în perioada anilor 2014 și 2015 în jur de 150 de femei.

Viorica Cioară, stagiară