Economistul Veaceslav Ioniță, fost deputat și fost președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, face dezvăluiri în premieră despre implicarea sa în politică alături de PLDM, relația sa cu Vlad Filat și o decizie pe care a luat-o în 2014 și a păstrat-o secretă.

 

Numai cu mine, Filat a pierdut vreun an de zile ca eu să accept, mi-i rușine să o zic. Eu nu am vrut, eram într-o situație că toți mă întrebau: „Ce cauți tu în politică? Spune-mi ce nu ai și-ți mai trebuie acolo?” Nu am spus-o până acum, o spun pentru prima dată, eu niciodată nu am fost membru PLDM, asta a fost înțelegerea mea cu Filat”, a mărturisit Veaceslav Ioniță, în cadrul unui interviu cu Dorin Galben, scrie UNIMEDIA.

În politică nici nu am vrut să mă duc. Voi spune despre domnul Filat, cred că a avut cea mai bună echipă care a fost vreodată în Republica Moldova. Îmi imaginez cât a muncit el ca să adune toată lumea aceasta. Într-adevăr, numai cu mine a pierdut vreun an de zile ca eu să accept, mi-i rușine să o zic. Eu nu am vrut, eram într-o situație că toți mă întrebau: „Ce cauți tu în politică? Spune-mi ce nu ai și-ți mai trebuie acolo?” Circulam în toată lumea, aveam vreo 40 de țări vizitate, salariul era mare, la televizor apăream în fiecare zi.

În 2005, 2007, 2009 tot am refuzat, dar după 7 aprilie așa de tare m-a marcat, i-am spus soției: „Mă duc, îi dăm jos pe comuniști și după asta, dacă decizi, eu plec din Parlament”. Ea s-a uitat la mine și m-a crezut, pentru că eu sunt așa. Alexandru Tănase îmi spunea: „Slavic, noi tot spunem ca tine, dar tu chiar le crezi”. Eram atât de înflăcărat să rupem Moldova de comunism. Acesta a fost lucrul care m-a adus în politică. Apoi, când a fost jaful miliardului, poate nici nu era să mă bag, dar au fost 2 hotărâri de Parlament care au spus ca eu să vin cu un raport și spun ce se întâmplă și începusem să investighez. Atunci eu am propus să introducem obligativitatea Comisiei de profil de a informa Parlamentul, după jumătate de an, despre ce a făcut”, își amintește Veaceslav Ioniță.

„Pentru prima oară spun asta, atunci am luat o decizie doar pentru mine, nu am spus nimănui, că nu voi participa la alegerile de atunci și la următoarele, ca să nu fie tratat de cineva că eu am făcut jocul cuiva. Dacă mă duceam cu un partid, erau să spună: Ioniță de atâta…”, a dezvăluit expertul.

„Atunci au fost primele declarații, dar lumea nu înțelege că adevărata declarație despre furtul miliardului a fost în 2015 și despre asta nu știe nimeni. Ea este doar pe o pagină micuță. Ce s-a întâmplat? Un ziarist mi-a zis: „Eu am auzit că ceva s-a întâmplat, dvs nu ați auzit nimic?” Am zis că nu, dar m-am uitat pe pagina BNM și am găsit o discrepanță de 13 miliarde și jumătate de lei. L-am văzut și-i scriu: „Fiți atenți, am impresia că ceva s-a întâmplat cu o sumă de bani, nu mi-i clar ce e cu ea, aparent e o gaură”. Ceva s-a întâmplat, acel ziarist nu a mai scris, dar i-a transmis altuia și am făcut un interviu cu el. Deci, despre furtul miliardului prima oară am vorbit în 2015”, a mai precizat fostul președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Ioniță dezminte, pentru prima oară, că ar fi fost exclus din PLDM: „Nu am spus-o până acum, o spun pentru prima dată. Eu niciodată nu am fost membru PLDM, asta a fost înțelegerea mea cu Filat, merg în politică, dar nu devin membru PLDM. După ce PLDM a fost blamat mult timp, mi s-a părut că nu este etic și corect să spun că nu am fost membru PLDM. Am fost în echipa PLDM și nu cred că este cineva din partid care poate spune că eu nu am rupt cămașa de pe mine pentru PLDM. Nu e un secret, dacă vă uitați în lista electorală, vedeți că eu nu eram în partid. A fost o înțelegere, dar niciodată nu am afișat asta în public și cu atât mai mult după ce PLDM a trecut printr-o perioadă grea, mi s-a părut că nu este etic să vorbesc despre acest lucru. De aceea, nu am fost exclus din partid, pentru că nu eram în el, în fracțiune evident nu am mai mers. Atunci s-a rupt legătura. Cu colegii mai discutam”.

În același interviu, Veaceslav Ioniță a declarat că întreaga avuție a 3,5 milioane de moldoveni din țară și de peste hotare echivalează cu cea a unui orășel mic din Europa. „Toată avuția e de 50 de miliarde de dolari. Asta e nimic”, a precizat expertul.

Potrivit unui sondaj recent, moldovenii, pentru a fi fericiți au nevoie de 16.300 de lei, iar dacă ar primi un salariu de 17.500 lei, nu ar pleca peste hotare. Dacă ar câștiga cu 70% mai mult decât câștigă în prezent, nu ar pleca din țară, spun cetățenii. În 2017, așteptările lor financiare erau de două ori mai mari. În prezent, salariul care se plătește în Republica Moldova se apropie de așteptările oamenilor. Cifrele au fost prezentate de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, unde a făcut publice datele unui sondaj de opinie, realizat în luna mai, 2024, de către CBS Research, în care IDIS „Viitorul” a comandat câteva întrebări, pentru a primi răspunsuri.

Distribuie articolul: