Primăvara este sezonul pistruilor. Aceste pete maronii apar odată cu venirea sezonului cald și dacă unele femei au învățat să le accepte și chiar să le îndrăgească, atunci celelalte caută disperate, soluții să scape de ele. Specialistul în dermatologie și cosmetologie, Tatiana Chiriac, ne-a dezvăluit care sunt metodele de prevenire și de tratare a pistruilor. 

Pistruiii sau cum se mai numesc Efelidele, sunt niște pete de culoare maronie, de diferite intensități și mărimi variabile. Localizările specifice sunt în general la nivelul zonelor cele mai mult expuse la soare: față, decolteu, umeri, brațe…

Ele apar ca rezultat al unei hiperproducții de melanină și acumulare a acesteia în insulițe, ca reacție de apărare la RUV, dar există și o predispoziție de a  apărea la persoanele cu o culoare mai deschisă a tenului. Astfel, persoanele blonde și roșcate sunt cele mai predispuse pentru astfel de imperfecțiuni cutanate.

Cum, când și de ce apar pistruii?

Cauzele pistruilor sunt adesea ereditare, dar pot apărea și în urma stresului, a dezechilibrului hormonal, a bolilor ficatului sau vezicii biliare. Cu ereditatea lupți greu și poate că din această cauză fenomenul pare adesea fără tratament. Totuși există soluții.

Primii pistrui apar chiar în primii ani de viață – momentul apariției poate să coincidă cu o arsură solară sau o expunere mai intensivă la soare, mai ales dacă pielea a rămas neprotejată. Cu vârsta ele se înmulțesc ca număr și se extind ca zone afectate. În funcție de intensitate și frecvență cu care persoana se expune la RUV, sunt perioade de accentuare și perioade de remisie a efelidelor.

Primăvara, odată cu apariția primelor raze solare mai intense, aceste formațiuni sunt primele care se „bronzează” și devin mai pigmentate.

Care sunt metodele de prevenire a pistruilor

Prima măsură profilactică este evitarea expunerii la soare, lucru pe care nu fiecare și-l poate permite. Persoanelor cu predispoziție la pistrui li se recomandă alimente bogate în Vitaminele C și PP sau B3 (n.r. niacină), a căror deficiență sporește pigmentarea pielii.

  • Vitamina C o găsim în mere, varză, kiwi, portocală, praz, cartof etc.
  • Vitamina PP se găsește în pește (ton şi somon), carne de pui sau curcan, organele de vită, lactate sparanghel, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci, drojdie de bere etc.

Cum scăpăm de petele maronii

Din moment ce melanina se acumulează în stratul superior al epidermei se poate lua în considerare peeling-ul şi scrub-ul facial sau corporal. Peeling-ul asigură o exfoliere eficientă şi stimulează înnoirea celulelor epidermei. Substanțele utilizate cel mai frecvent în peeling-urile pentru îndepărtarea pigmentației sunt: acidul glycolic, madelic, lactic etc. Acest tip de proceduri pot fi efectuate în saloanele sau clinicile de medicină estetică.

De asemenea puteți apela pentru înlăturarea lor și la proceduri cu laser sau fototerapie, dar cu rezultate diferite.

Mezoterapia injectabilă și mezoterapia cu dermapen este o soluție cu eficacitate de 70-80 %, însă necesită o perioadă de reabilitare corespunzătoare.

Cu aceste metode de tratament, pistruii sau petele pigmentare vor fi mai puțin vizibile.

Cum se îngrijește pielea după procedurile de înlăturare a pigmenților

Dacă v-ați decis să optați pentru una dintre aceste soluții, va trebui să utilizați de câteva ori pe zi o cremă cu grad înalt de protecţie solară. Tratamentele cosmetologice afectează numai stratul superior al pielii, însă dacă nu vă protejați împotriva radiaţiilor solare, straturile profunde ale epidermei vor produce mai multă melanină, iar rezultatul nu va întârzia – mai mulți pistrui şi mai intens coloraţi.

Tatiana Chiriac, medic dermatolog-cosmetolog. 

Foto: Facebook.com, Google.com