Cătălin Lungu este actor la NightGuguta, din pasiunea pe care o are a reușit să facă o meserie. Chiar dacă are experiența de a se prezenta în fața unui public mare, oricum, de fiecare dată, înainte să iasă pe scenă, este copleșit de emoții. 

Ce simți când ieși pe scenă și vezi spectatorii în față?

„Înainte de fiecare spectacol am emoții. Emoții mari de regulă. Emoții atât de mari, încât mă întreb uneori „de ce dracu’ am ales să fac meseria asta? De ce trebuie să tremur înainte de fiecare spectacol? De ce nu am un job de birou?”. Durează exact până la primul pas în scenă, pentru că acolo totul ia o altă formă. Nu știu cum poate fi explicată energia care se creează, nu știu dacă e un fenomen fizic sau chimic, dar simt că sunt atotputernic și nu pentru că mă consider superior spectatorului, ci din contra, pentru că el mă aduce în poziția aia și are încredere în mine că-l voi îndruma corect pe tot parcursul spectacolului. Am mai răspuns în interviuri că eu sunt un egoist și fac meseria asta tocmai pentru că nu aș putea să trăiesc fără această conexiune dintre mine și spectator”, a declarat actorul.

Cât de mult contează, pentru tine impactul spectacolelor de la NightGuguta asupra oamenilor?

„Foarte mult. E unicul lucru care ne-a facut să pornim acest proiect. Sunt suficienți oameni care mă consideră arogant, rebel (o prostie), uneori agresiv în relația mea cu teatrul din Moldova, dar sunt așa tocmai pentru că vreau să-l ajut, sau poate asta vreau să cred eu. E foarte comod să trăim într-o bulă de ignoranță și să spunem că avem un teatru perfect, dar nu-i așa, iar ca să evoluezi este neaparat să-ți pui mereu întrebări, lucru pe care încercăm să-l facem cu proiectul NightGuguta”, a expus tânărul.

Care ar fi diferența dintre Cătălin Lungu pe scenă și Cătălin Lungu la #zerodoi?

„Am susținut întotdeauna că sunt actor, nu vlogger. Credeți-mă, există vloggeri pe care îi apreciez foarte mult, apropiații mei știu asta, deci nu vreau să credeți că m-ar jigni această titulatură, doar că nu sunt. Și pe scenă la Guguta, și în filmulețele #zerodoi sunt actor – asta știu (sau vreau să cred că știu) să fac. Unica diferență pe care o pot sesiza este că pe #zerodoi fac doar umor, ceea ce nu se întâmplă neapărat și la teatru”, a explicat Cătălin.

View this post on Instagram

Eu zic sa STATI ACASA, totusi!

A post shared by Catalin Lungu (@catalungu) on

Într-un interviu ai menționat ca oamenii din Republica Moldova nu au cultura teatrului, care crezi ca ar fi motivul?

„Eu nu prea pot să arunc vina pe spectator. Am făcut la un moment dat o comparație între biserică și teatru – dacă e să ne uităm obiectiv, (fără a intra în chestii religioase) vedem că oamenii își pierd încrederea în biserică, or eu consider că asta se întâmplă nu din motiv că biserica ar fi devenit de-a lungul timpului ceva rău, doar a ajuns în punctul în care nu mai știe cum să comunice cu oamenii. Mi se pare că în aceeași poziție se regăsește teatrul în Moldova. Teatrul a încetat să comunice cu oamenii, a urcat pe un piedestal și stă cocoțat acolo, nu spun că trebuie dat jos, din contra, sugerez să-i ajutăm pe oameni să urce și ei, iar mai departe să construim împreună”, a menționat actorul.

Care este combustibilul tău pentru spectacole când ești supărat pe Moldova?

„Eu sunt un tip pragmatic, uneori chiar cinic. Nu am crize de artist neînțeles. Îmi fac meseria, asta îmi place să fac, asta fac. Cât timp am ales să stau în țară, fac tot ce-mi stă în putință ca să ajut. Și nu sunt supărat pe Moldova. O iubesc”, a relatat tânărul.

View this post on Instagram

AMTAP, mon amour!

A post shared by Catalin Lungu (@catalungu) on

O oglindă pusă acolo unde trebuie poate arăta mult mai bine carențele unui popor. Cât de des te uiți tu în oglindă?

„Consider că sunt extrem de autocritic și mai ales autoironic, tocmai de asta îmi și permit să fac parodie. Știu că sunt încăpățânat, arogant, prost (și nu zic asta ca să dau bine) etc. , dar vă jur că mi le spun acasă în fața oglinzii (mint, pot să mi le zic și în pat) ca să pot să lucrez la ele”, a spus Cătălin.

Teatrul e despre Moldova sau totuși alta țară?

„Teatrul este despre oricine, oricând, oriunde. E neapărat ca Teatrul să fie despre Moldova, altfel pot deduce doar că nu avem nicio identitate ca popor și nu vreau să cred asta. Veniti la teatru!” a declarat actorul.