Invazia Rusiei în Ucraina şi amenințările lui liderului de la Kremlin potrivit căruia forţele de descurajare nucleară ale Moscovei sunt în stare de alertă maximă au declanşat un val de anxietate.

Oamenii se tem că dezastrul de la Cernobîl se poate repeta şi au luat asalt farmaciile din toată țara, în căutare de iodură de potasiu, medicament care s-a administrat pe scară largă în 1986.

Specialiştii atrag însă atenţia că o pastilă cu iod nu este suficientă pentru a rezolva problemele apărute după expunerea la radiaţii, ci dimpotrivă, dacă este luată necorespunzător, poate duce la apariţia mai multor patologii severe.

Într-un interviu marca ea.md medicul endocrinolog Stela Vudu a explicat de ce ne protejează, de fapt, iodura de potasiu, dar şi dacă poate fi administrată în scop profilactic. Medicul a explicat că aceasta este o mare greșeală care ar pune în pericol viața celor care îl folosesc fără a avea un motiv real.

Iodul este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni. Tiroida nu poate face diferența între iodul stabil si cel radioactiv și astfel le absoarbe pe ambele. Acest lucru expune tiroida la un nivel mai mare de radiații decât orice alt organ, a spus medicul.

Ce trebuie să ştie fiecare dintre noi despre iodura de potasiu, cel mai căutat medicament din ţară, după declanşarea războiului din Ucraina?

 Iodura de potasiu în doză unică de 130 mg trebuie luată în primele ore după explozie. Persoanele cu noduli tiroidieni, boala Graves și tiroidită autoimună, dar și cele cu risc crescut de aritmii cardiace sau femeile însărcinate trebuie să fie precaute atunci cînd administrează doze mari, dar mai ales doze excesive repetate de kaliu iod.

Spre regret, oamenii s-au grăbit să cumpere iodură de potasiu, despre care cred că îi poate proteja de radiaţii. 

Cumpărarea în cantități mari a suplimentelor cu iod nu poate preveni consecințele unui atac nuclear. Radiația ionizantă a altor izotopi care pot fi eliberați în timpul exploziei, cum sunt cesiu-137, stronțiu-90, plutoniu-239 poate avea consecințe negative imediate, dar și în timp, și acestea nu pot fi prevenite prin administrare de iod.

Care pot fi consecințele utilizării neraționale a iodului?

Administrarea iodului nediluat poate provoca arsuri ale mucoasei esofagului și duodenului, iar cantitățile mari de iod pot provoca hemoragii. Consumul excesiv de suplimente cu iod poate agrava patolologia tiroidiană preexistentă sau poate provoca boli tiroidiene la persoanele susceptibile.

Ce alte mecanisme în afară de profilaxia cu KI sunt recomandate pentru a reduce expunerea la radiații în urma unei urgențe nucleare?

O cale importantă de expunere la iod radioactiv este prin consumul alimentelor și apei contaminate. Sursele dietetice semnificative de iod includ laptele de vaci, brânza, ouăle, peștele și crustaceele, iar contaminarea acestor surse alimentare poate explica expunerea semnificativă la I 131 în urma unei explozii nucleare.

În contextul, incendiului de la centrala atomică din Zaporijie, Ucraina, ministra sănătății Ala Nemerenco a postat într-un mesaj pe Facebook că nu există pericol pentru populație deoarece nu se atestă creșteri ale nivelului radiației.

Ministra a făcut apel la calm și a informat populația să nu consume preparate de Iod pentru a nu dăuna sănătății!

Reamintim, că în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporijie, lângă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu în blocul pentru instruiriea personalului. Incendiul a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat. Clădirea afectată de incendiu nu are legătură cu reactorul central (comunicat Reuters).
Redactor: Elena Țurcanu
Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: