Maternitatea este izvor nesecat de inspirație, iar Liliana Cheianu - o tânără mămică din Capitală, atrage spre izvorul ei toată lumea din jur. Prin multă muncă și dedicație, a ajuns să creeze, în condiții de casă, o colecție de ținute adorabile pentru sine și cei doi băieți ai săi. „Prima noastră apariție pe stradă a fost una wow, am atras privirile tuturor și mereu eram remarcați prin ținutele stilate. Ba chiar și copiilor mei le place foarte mult să ne asortam. Mi se pare ceva frumos”, ne-a mărturisit talentata creatoare a hăinuțelor mamă-fiu.

IMG_0022Dragă Liliana, de la cine ați moștenit talentul pentru creație manuală și în special cusut? Cum s-a întâmplat să vă descoperiți acest har?

Mă bazez pe propria experiență: talentul poate fi câștigat prin muncă enormă. M-am regăsit atunci când am început a-mi confecționa de una singură ținutele. Cusutul mă relaxează, e o pasiune diabolică și mă fascinează atunci când creațiile încep sa prindă contur. Sunt o fire creativă și de fiecare dată realizez ideile care îmi vin în minte, chiar dacă uneori timpul nu îmi permite să fac tot ce îmi doresc.

Vorbiți-ne despre pasiunile dumneavoastră și despre cine sunt destinatarii minunățiilor pe care le creați.

M-am legat foarte mult de această pasiune atunci când m-am căsătorit. Soțul mi-a dăruit o mașină de cusut și de la ea a început totul. Primele lucrări au fost acele căciulițe stilate, pe care le purtau copiii mei. La noi erau greu de găsit sau erau la un preț foarte pipărat. Foarte des primeam aceeași întrebare: de unde le-am procurat?  

Căciulițele create de mine au făcut chiar și înconjurul lumii.

Aveți o slăbiciune mare pentru a vă asocia ținutele vestimentare cu cele ale feciorilor. Ce mesaj transmite această tendință și cum reușiți să-i faceți față?

Mi-am dorit mereu să fiu diferită, iar atunci când cos ceva pentru mine, mereu mă gândesc la ce aș putea face și pentru fiii mei. Așa cum eu nu am o fiică să mă asortez cu ea, mă asortez cu băiețeii. E adevărat că se pot face asortări între mamă și fiu.

Prima noastră apariție pe stradă a fost una wow, am atras privirile tuturor și mereu eram remarcați prin ținutele stilate. Ba chiar și copiilor mei le place foarte mult să ne asortăm. Mi se pare ceva frumos. Am admirat astfel de familii oriunde le-am văzut.

Vorbiți-ne despre păpușile pe care le confecționați, au un stil aparte. În cât timp se naște o astfel de Cosânzeană și cine e publicul lor țintă?

O pasiune aparte o am pentru păpuși. Atunci când a apărut pe lume al doilea băiețel, am zis să-i fac un cadou confecționat chiar de mine și a fost un iepuraș Tilda. I-am imprimat pe burtică data nașterii și mi-a ieșit chiar foarte bine. Odată, fiind ziua de naștere a nepoatei mele, am zis să încerc să-i fac și ei ceva frumos. Îmi doream o păpușă identică, care să semene cu fata.

Am întrebat-o pe mamică în ce rochie va fi îmbrăcată la ziua ei omagiata și mi-a trimis o poză. Am încercat să pictez rochia papușii mele, ca să semene cât de puțin cu a omagiatei. A fost foarte bucuroasă, toți invitații au apreciat această păpușă, ba chiar mi-au lăsat și câteva comenzi.

Așa cum păpușile au un timp de confecționare aparte, pot să zic că una se poate „naște” în 2-3 zile. Am și păpuși care sunt începute, dar stau deja de câteva luni și își așteaptă timpul lor să fie încheiate.

Când creați? Ce reguli de management al timpului vă ajută să le reușiți pe toate atât de frumos și bine, împărțind atâtea roluri sociale?

Această întrebare îmi este adresată cel mai des. Copiii știu că pentru mine timpul este cel mai prețios, sunt o persoană flexibilă, încep cu ce e mai importat, iar activitățile cu copiii sunt acum cele mai inportante. Noaptea este singurul interval în care îmi pot pune în aplicare creativitatea, deoarece am nevoie de cât mai multă liniște și timp.

Aveți un vis legat de creația handmade? Ce dorință vă încolțește acum în inimă și ați dori să o vedeți materializată?

Nu am un vis, poate în adâncul inimii stă o dorință de a-mi deschide propriul atelier, pragul căruia să fie pășit de cât mai multe familii. Vreau să mă opresc doar la creația de haine mamă-fiu, dar până atunci rămâne să visez doar cu ochii deschiși.

20182802_1819326761730581_1164073385_n

Frumusețea este o altă carte de vizită a Lilianei Cheianu. Ce secrete v-au ajutat să vă recuperați după sarcini și să obțineți o podoabă capilară atât de atrăgătoare?

19702034_1711363492224422_7536398819690329241_nFiecare femeie se naște cu o frumusețe unică și naturală, care trebuie doar desăvârșită prin mici îmbunătățiri. Plăcându-te și iubindu-te, vei deveni din ce în ce mai frumoasă.

Și frumusețea o obții tot prin muncă, pentru mine e foarte important acest lucru. Sportul și alimentația corectă sunt pe primul loc în familia noastră, de la mic la mare. Încă de mici copiii trebuie să ia de la părinți aceste obiceiuri.

Podoaba capilară vorbește despre noi mai mult decât ne închipuim, de aceea are nevoie de o îngrijire aparte.

Cine sunt oamenii care vă susțin și cărora ați dori să le adresați un mesaj pe această cale?

„Nimic nu mă susține dacă nu fac eforturi.” Primesc susținere și încurajări mai mult din partea celor care mă cunosc mai puțin. Aș vrea să am un sprijin mai mare din partea soțului: cu greu scot o părere despre ceea ce fac, dar asta m-ar încuraja și mai tare. Încerc, de fiecare dată, să fac lucrurile cu mult mai bine!

19731885_1712814958745942_6057925059843847637_n

Reducând înțelepciunea vieții la o singură lecție pe care ați dori să le-o lăsați drept moștenire băieților și prin ei – generațiilor care vin, care ar fi aceasta?

În viața mea de părinte, zâmbetele, echilibrul și satisfacția lor afectivă îmi sunt cele mai prețioase recompense. Discut deschis despre greșelile pe care le fac, deoarece pentru a deveni realiști în gândire și în ceea ce privește așteptările, copiii mei trebuie să învețe să accepte atât calitățile, cât și defectele mele.

Luând lecții, fiecare copil poate deveni cineva, mai ales atunci când vine vorba de lecții de la părinți. Când fac ceva, mă asigur că sunt un model de urmat, căci am cu siguranță ce să le ofer și este alegerea fiecăruia ce dorim să dăm mai departe copiilor noștri.

Timpul meu, prezența mea și energia sunt acum cele mai de preț cadouri pentru ei.

juju

Vă mulțumim pentru acest interviu și vă rugăm să lăsați un mesaj pentru toate mămicile care au o pasiune, dar, din anumite motive, nu au curajul să-și urmeze pasiunile și visul.

Toate scopurile pe care ni le propunem pot fi îndeplinite doar prin voința de a le putea face. Trebuie să faci lucrurile cu pasiune și entuziasm. Nici nu îți dai seama că muncești, atunci când faci ceva cu plăcere!

Să aibă curaj și să creadă în sine!

„Fă ceea ce-ți place și nu va trebui să muncești nici o zi.”

Foto: Arhiva personală/Liliana Cheian