Variola maimuței, indiferent dacă este vorba despre o variantă nouă sau veche, nu reprezintă un nou COVID, deoarece autoritățile știu cum să controleze răspândirea acesteia. Această declarație a fost făcută de Hans Kluge, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa. Conform oficialilor OMS, virusul mpox poate fi gestionat destul de ușor, cu condiția să luăm măsurile corecte la momentul potrivit.

 

„Putem şi trebuie să combatem mpox împreună. Aşadar vom alege să punem sistemele existente să controleze şi să elimine mpox la nivel global? Sau vom intra din nou într-un alt ciclu de panică şi neglijare? Modul în care răspundem acum şi în anii care urmează se va dovedi un test critic pentru Europa şi omenire”, a spus Hans Kluge.

Varianta clada 1b a mpox a declanşat temeri globale întrucât pare să se răspândească mai uşor decât prin contactul apropiat obişnuit. Un caz de infectare cu această variantă a fost confirmat săptămâna trecută în Suedia, iar tulpina este asociată cu o epidemie în creştere în Africa.

Hans Kluge a spus că atenţia asupra noii variante clada I oferă o şansă Europei de a se reconcentra asupra variantei clada II şi de a oferi o mai bună asistenţă sanitară publică şi supraveghere, scrie ziare.com.

Circa 100 de noi cazuri de infectare cu tulpina mpox din clada II sunt raportate în regiunea Europei în fiecare lună, a adăugat Kluge.

Variola maimuței, care în literatura medicală figurează cu numele de Mpox, este o boală virală rară, care se manifestă cu febră, dureri de cap, dureri musculare și erupții pe piele sub formă de vezicule pline cu lichid. Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970, fiind mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980. În 2022, a fost raportat pentru prima oară un număr mare de cazuri în UE și în restul lumii. E vorba de peste 20.000 de cazuri.

 

 

Distribuie articolul: