Cunoscutul jurist, activist și politician rus și cel mai aprig dușman al lui Putin, Alexei Navalny, aflat în închisoare, după ce a fost condamnat la 3,5 ani de detenție la începutul lui 2021, a revenit în mediul online cu un mesaj ce vine să susțină atât feminizarea, cât și masculinizarea profesiilor. Însăși activistul recunoaște că înainte, nu înțelegea importanța feminizării funcțiilor, ba chiar i se păreau uneori prostești.

„Mă cheamă într-o zi șeful lagărului nostru (n.r. Navalny își numește deseori locul detenției „lagăr de concentrare”). Și îmi spune:

– Corecția dumneavoastră, condamnat Navalny, este imposibilă fără implicarea în activitatea de muncă. Ești cu noi de nouă luni, este timpul să lucrezi.

Luând în considerare posturile vacante, au existat următoarele variante: zilier, bucătar, brutar, meșter și zona industrială de cusut.

Nu vă voi obosi cu o reflectare despre complexitățile profesiilor din închisoare. Dacă nu știți, este în regulă – nu aveți nevoie de aceasta. Pot doar să spun că îmi place imaginea în care sunt brutar – stau acolo, un tip cu fața rumenă cu o șapcă albă, mâinile pe șolduri, privesc cum se coace PÂINEA în cuptor și zâmbesc gânditor la ceva. Totuși, am hotărât să stau departe de posturile din nomenclatură și m-am înscris la un atelier de cusut. Mai aproape de „mulțime”.

– Înseamnă că, швея, a spus șeful.

*швея(n.r. trad. din rusă „croitoreasă” sau „cusătoreasă”)

Deci, mă gândesc, ce fel de oameni sunt ei? Trebuie neapărat să spui „croitoreasă” la genul feminin pentru a zădărî? Cuvântul „швей” (masculin) pare să lipsească (în limba rusă), dar denumirea acestei profesii ar trebui să fie cu siguranță și la genul masculin.

Apoi mă uit în actele de pregătire: „швея”. Și pe toate standurile e „швея”. Și în toate documentele. Aceasta este denumirea profesiei – „швея”. Nu există alta, iar „operator de atelier de cusut” (la care probabil te-ai gândit) este o altă meserie.

Și mi-am spus: „Oare nu tu, Alexei, aici pe Instagram ai râs de feministe care nu vor să fie „blogger” și „autor” la masculin, ci vor să fie „bloggerițe” și „autoare”. Glumeam despre asta? Spuneam: Cui îi pasă, ce denumire prostească mai este și „авторка” (trad. din rusă „autoare”)?

Ei bine, acum viața m-a luat în râs. Ce contează dacă ești швея sau швей? Așa că, nici înainte nu eram împotriva feminitivelor (adică cuvinte precum „autoare” și „editoare”), dar consideram că este o prostie lipsită de importanță și un motiv întemeiat de trolling, iar acum susțin cu căldură dreptul fiecăruia de a fi numit așa cum își dorește. … În cele din urmă, limba pentru aceasta există și trebuie să se dezvolte în conformitate cu nevoile societății”, a încheiat Navalny, dar nu înainte de a solicita comunității sale de pe Instagram variante masculinizate a profesiei „швея”.

La EA.md, de mai mulți ani promovăm deschis egalitatea de gen și susținem feminizarea și masculinizarea funcțiilor. Astfel, de multe ori cuvintele „ministră” sau „președintă” a trezit nedumerirea și chiar nemulțumirea unor cititori.

Totuși, ținem să menționăm că pe 30 septembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat structura Clasificatorului ocupațiilor din Republica Moldova, ceea ce presupune că funcțiile vor fi feminizate în mod oficial în toate domeniile de activitate economică și socială și este obligatoriu pentru toate autoritățile administrației publice centrale și locale, întreprinderile, organizațiile și instituțiile, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică, și alte persoane juridice și fizice care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, la completarea documentelor oficiale, ori de câte ori se cere indicarea ocupației.

Vă invităm, de asemenea, să consultați Ghidul „Limbajul nonsexist: repere conceptuale și recomandări practice”, lansat în 2019, fiind elaborat de către Loreta Handrabura, Alexandra Gherasim și Marin Butuc. Autorii oferă explicații de ce sunt necesare și cum trebuie utilizate formele de feminin și masculin pentru diferite funcții și profesii. Lectură plăcută!