Incidentul de marți seară, 15 noiembrie, din Polonia a provocat panică și teamă. Oficialii ruși susțin că e un pretext pentru începerea unui război mondial și neagă orice implicare. Investigațiile au demonstrat că racheta e de producție rusească, însă, nu se știe cu certitudine din partea cărei armate a fost lansată.

Oficialii polonezi au anunțat că vor invoca articolul 4 din NATO. Dar ce presupune articolul 4 și ce consecințe poate avea pentru întreaga lume?

NATO este o alianță militară din care fac parte 30 de state, printre care și România. NATO nu s-a implicat în războiul din Ucraina, cauza fiind că Ucraina nu e stat membru.  Scopul Alianței Nord-Atlantice e să asigure ajutor militar statelor care sunt amenințate de către un grup terorist sau un alt stat.

Articolul 4 – discuții și consultări

Se invocă atunci când un stat membru este amenințat, dar presupune doar consultări și cercetarea circumstanțelor. Statele membre evaluează situația și apoi iau o decizie unanimă cu privire la pașii următori. Statele pot decide să acționeze sau nu. Deci, articolul 4 cheamă membrii la discuții. Evident că NATO poate lua măsuri de apărare, însă, nu va acționa militar contra statului considerat agresor.

La începutul războiului, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Polonia, Ungaria, România au invocat articolul 4, însă după cum știm, NATO a preferat să nu se implice, deși, o invazie rusească în Ucraina amenința siguranța țărilor vecine. Totuși, Alianța Nord-Atlantică și-a consolidat poziția pe flancul de est, fiind pregătită în cazul în care conflictul se extinde și pe teritoriile statelor membre.

Articolul 5 – unul pentru toți și toți pentru unul

Dacă articolul 4 are scopul de a iniția discuții și a investiga circumstanțele, atunci articolul 5 îndeamnă la fapte. În cazul când un stat membru este amenințat, celelalte state din Alianță trebuie să-i ofere ajutor militar. Un atac contra unui stat NATO înseamnă un atac contra tuturor. Prima și ultima dată articolul 5 a fost invocat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

În cazul în care s-ar fi demonstrat cu certitudine că racheta a fost a rușilor și intenția acestora era de a lovi Polonia, atunci s-ar fi aplicat articolul 5. Însă, la ora actuală, nu se poate demonstra intenția armatei ruse.

Federația Rusă este pătată de sânge, incidentul nu ar fi avut loc dacă nu ar fi declanșat operațiunea militară contra statului vecin. De la începutul războiului, statele care au fost în ghearele ursului rusesc, s-au simțit amenințate. Datorită curajului și luptei ucrainenilor,  Europa e în siguranță.

Instaurarea panicii e o armă în vremuri de conflict. Vladimir Putin amenință că va folosi bombele nucleare dacă Occidentul se va  implica în Ucraina. Astfel, instaurând panică și teamă. Un război nuclear ar avea consecințe devastatoare pentru omenire și planetă. Totuși sunt niște amenințări goale sau trebuie luate în serios? Din păcate, nu avem un răspuns. Orice război e o serie de incertitudini, temeri și decizii iraționale. Cel mai probabil, statele nu vor putea demonstra intenția Rusiei de a ataca Polonia, astfel articolul 5 nu va putea fi aplicat.