E greu să găsești un sexolog în Republica Moldova, asta și deoarece o asemenea specializare nu există nici la Facultatea de psihologie, nici la medicină. Noi am găsit-o pe Natalia Pavalachi, plecată din Moldova de mai bine de 10 ani, care a spus ADIO câtorva licențe în drept și anilor de master și doctor pe la Universități din Europa. Și-a găsit împlinirea profesională în sexologie și, de trei ani încoace, are în Lausanne, Elveția, un cabinet privat de consiliere a cuplurilor pe probleme de sexologie.

Având în vedere că aveți un background foarte bogat, vă rugăm să ne faceți o scurtă incursiune despre dumneavoastră, studii, mutarea în afară tării, etc.

Am plecat din Moldova pe când aveam 20 de ani, după ce am absolvit facultatea de Drept. Era prin 2004… Au urmat câțiva ani de studii în drept și psihologie în Besançon, Franța. Apoi am obținut o bursă de studii în Geneva, Elveția. Acolo am făcut masteratul în Drept Internațional Umanitar. Vin dintr-o familie de moldoveni simpli care-și trag originile din Orhei. Părinții m-au încurajat foarte mult atunci când am plecat la studii, însă, pe tot parcursul anilor de studii am lucrat constant pentru a mă putea întreține peste hotare. Nu a fost ușor, dar procesul anevoios merită luminările de pe tortul final.

natalia familie

Familia mare a Nataliei

Cum și în ce moment ați realizat că vreți să vă dezvoltați și să practicați în domeniul sexologiei?

natalia pavalachiiiMi-a trebuit două licențe în drept: una în drept internațional, altă în dreptul public francez; o licență în psihologie; un masterat în drept internațional umanitar și doi ani de doctorat în același domeniu pană când mi-am dat seama că dreptul nu este calea mea. Aveam nevoie de ceva mai interesant, mai uman, mai creativ. Îmi aduc aminte că în timpul studiilor la drept, mai ales în timpul sesiunii, mă apuca dorința de a citi tot ce vrei numai nu la tema examenelor. Unica carte din biblioteca publica de drept legata de sexualitate era despre drepturile transsexualilor. Am citit-o în întregime de parcă ar fi existat vreun bilet la examen despre transsexuali. Acum pot spune sigur: O sexualitate fericită și împlinită înseamnă viață – o meseria mai bună ca acesta nu aveam cum să găsesc!

familia

 

În ce circumstanțe ați ajuns să lucrați în calitate de sexolog în Elveția?

La început, când am abandonat doctoratul, am început să lucrez ca asistentă clinică la un psihiatru. În paralel am început să fac studii în sexologie clinică la Universitatea din Geneva. În acest domeniu facem studii constant, nu e ca în drept sau alte domenii. În domeniul sexualității umane și a lucrului sexoterapeutic cu cuplurile, se fac studii constante. Sunt avidă să cunosc tehnici noi, în fiecare an merg la congrese în Sexologie, particip la reuniuni cu alți sexologi, unde prezentăm diverse cazuri și încercam să găsim soluții împreună. De patru ani am deschis propriul cabinet, într-un moment al vieții în care nu aveam când să am teamă. Cum spunea Bob Marley: „Realizezi pe cât de puternic ești doar în ziua în care a fi puternic este unica opțiune”.

natalia Pavalachi 1

Având în vedere experiența acumulată, puteți să faceți o comparație a modului în care tratează cetățenii europeni subiectele legate de sexologie în raport cu cei din Moldova?

E adevărat că am plecat de acasă deja de ceva timp și sunt un pic deconectată cu realitatea de acolo. Totuși îmi pare că în Republica Moldova oamenii sunt încă foarte complexați și cu multe prejudecăți. Îmi aduc aminte discuția mea cu un băiat de la noi care-mi spunea că e exclus pentru el de a face un cunnilingus unei fete, pe când nu i se părea problematic ca o fată să-i facă sex oral. Pentru mine o astfel de inegalitate nu e justă. Oamenii de aici (Elveția, Europa în general) sunt cu mult mai liberi în acest sens. Chiar dacă sexualitatea poate fi trăită ca ceva rușinos peste tot în lume, astfel de persoane sunt pacienții mei. Sfatul meu pentru oamenii de la noi ar fi: aveți curaj să vorbiți despre toate și încercați de toate, însă cu respect și dragoste! Faceți dragoste cu partenera(ul) și nu cu gura lumii!

Cine de cele mai multe ori are inițiativă atunci când apelează la ajutorul sexologului, bărbatul sau femeia? Cine este mai deschis să vorbească despre probleme și necesitățile pe care le au?

natalia 1De obicei femeile sunt cele care apelează mai ușor la un ajutor psihologic, însă în domeniul sexologiei bărbații sunt curajoși pentru că e un domeniu foarte important pentru ei. Cred că am mai mulți pacienți bărbați decât femei, dar nu e o diferență enormă. Deseori ei consultă specialistul împreună, pentru că-și dau seama că ambii au o responsabilitate în situația-relația care nu mai merge așa cum ei și-ar dori. Astfel arată maturitatea în cupluri. Problemele sexuale sunt, deseori, numai vârful icebergului, care ascunde alte dificultăți ale ambilor parteneri.

Care sunt problemele cu care cel mai des se adresează clienții pentru ajutor?

Bărbații mă consulta pentru problematici că: ejacularea rapidă, probleme de erecție și lipsă dorinței sexuale. Femeile în primul rând pentru lipsă dorinței sexuale, sau lipsă orgasmului, sau dureri în timpul relațiilor sexuale și alte blocaje.

natalia cu sotul

Ce sfaturi le-ați oferi oamenilor care au întrebări, probleme și neajunsuri în cuplu, dar se sfiesc să apeleze la ajutorul profesioniștilor?

Sexualitate noastră e un domeniu care poate să ne facă fericiți și împliniți – nu vă resemnați dacă nu simțiți această satisfacție în viața voastră. În sexualitatea umană doar o parte ține de „instinct”, în rest e o chestie de cunoaștere și educație. Din păcate această educație nu pot să ne o dea părinții acasă, așa că luăm și noi pe apucate, de unde putem, iar informația găsită nu e de fiecare data cea mai corectă. Un specialist are cunoștințele și abilitățile necesare pentru a răspunde la diverse întrebări fără a judeca și cu mare respect pentru dvs și viața dvs intimă.

Merci pentru întrebările dvs, mi-a făcut o mare plăcere să răspund! Am să închei discuția noastră cu o frază care-mi stă mult la inimă: „Everything in the world is about sex, except sex. Sex is about power” – Oscar Wilde.

Autor: Victoria Olari