Nata Colesnic ne-a povestit acum câteva săptămâni că este blocată în Italia din cauza coronavirusului, dar că nu intră în panică și încearcă să folosească acest timp cât mai util. Eram curioasă să văd ce face acum că a ieșit din carantină și ce sfaturi are pentru cei care au intrat în panică din cauza gândului că s-ar putea infecta cu virusul COVID-19. 

Cum ai primit vestea ieșirii din carantină? Ce sentimente ți-a trezit?

„Am primit această veste, în primul rând, cu multă recunoștință. Dacă te așteptai să spun că îmi doream să se termine carantina, nu am să spun asta, pentru că a fost o perioadă benefică. Mă simt super regenerată.

Pentru mine, toată această perioadă de carantină a fost un prilej să mă redescopăr, să îmi aloc mai mult timp și să lucrez mult mai mult la zona spirituală, prin multe tehnici, meditații și exerciții de conștientizare.

Însă, ce mă întristează acum, este teama pe care o poți simți oriunde în jurul tău – oamenii au ajuns să se teamă de oameni, iar asta este atât de trist .

O astfel de experiență, fără precedent în epoca modernă, îi poate supune la teste grele chiar și pe cei mai puternici dintre noi. Stările de anxietate, trăirile personale, adaptarea la noile restricții și reguli de după carantină este dificilă”, mărturisește Nata.

Care sunt problemele cu care te confrunți odată cu ieșirea din carantină?

„Cred că cea mai mare problemă este purtarea măștii de protecție, în permanență, când ieși din casă. Purtată pentru mai mult timp, creează disconfort, poți avea senzația că rămâi fără aer, creierul nu se mai oxigenează corect și poți trece prin atacuri de panică sau chiar stări de leșin.

Uite, împărtășesc cu voi o tehnică de respirație Buteyko, care se bazează pe efectuarea unor exerciții de respirație cunoscute ca Exerciții de Reducere a Respirației.

Un exercițiu care ajută și este foarte important pentru sănătatea noastră, pe care l-am învățat la un curs. Este important să exersați mai întâi fără mască, până vă obișnuiți să executați corect. 95% din cei care poartă mască nu știu sau nu pot să respire corect și, în cele din urmă, renunță la ea.

Pentru a-ți oxigena mai bine organismul, este esențial să inspiri lent pe nas, iar apoi să expiri ușor, tot pe nas – aici este secretul. Apoi, faceți o pauză de 3 – 5 secunde și reluați respirația lentă pe nas.

Multă lume se confruntă cu halenă (respirația urăt mirositoare), iar asta îi impiedică să suporte masca. Exercițiul de mai sus le este de mare ajutor, pentru că vor respira doar pe nas.

Practic, acest exercițiu este recomandat pentru a învăța să respirăm corect. În definitiv, la baza unui corp sănătos stă întotdeauna o respirație corectă.

Pentru a deschide mai bine căile aeriene, se pot folosi uleiuri esențiale de pin, mentă, eucalipt, diluate într-un ulei conductor (ulei de cocos, de măsline), aplicat câte puțin la baza nărilor pentru o respirație mult mai ușoară. O alta soluție mai este balsamul „Steluța”, sau aplicarea unei picături de ulei esențial într-un colț al măștii, pentru a o impregna cu un miros proaspăt, dar și cu proprietăți benefice.

Ce faci pentru a-ți păstra o stare de spirit optimistă și a evita panica indusă de posibilitatea de a contacta virusul?

„În primul rând, practic meditația și exercițiile de conștientizare și concentrare. Extrem de eficiente pentru a obține o stare de spirit bună, pentru a alunga îngrijorarea, teama și anxietatea.

Aș vrea să vă lansez și vouă o provocare, cu această ocazie, un exercițiu fantastic de exersare a memoriei și de trăiri conștiente. Nici nu știi câte momente dintr-o zi trec neobservate – practic nu le percepi și nici nu ți le amintești. Pe tot parcursul zilei, încearcă să fii atent la toate interacțiunile, la tot ceea ce faci în fiecare clipă. Amintește-ți cât mai multe detalii și senzații pe care le-ai experimentat. Amintește-ți atingerile, senzațiile, aromele, ce ai văzut, lumea din jurul tău, cum te miști, cum respiri, cum savurezi dejunul, etc.

Apoi, închide ochii și imaginează-ți că urmărești un film despre tine. Privește cu ochii minții ceea ce ți s-a întâmplat pe parcursul zilei și încearcă să îți amintești chiar și cele mai mici detalii. La început, cu siguranță vei fi distras de alte gânduri, dar dacă exersezi constant, această stare de trăire conștientă, de concentrare, va veni în mod natural.

Acest exercițiu poate fi practicat în orice moment al zilei, doar închizi ochii și te concentrezi asupra detaliilor. Îți vei dezvolta simultan două segmente ale minții: memoria și conștientizarea, însă este un exercițiu util chiar și din punct de vedere medical, pentru că antrenează creierul în permanență. Ce spui? Tu cât îți amintești din ziua care a început? Sau din ziua de ieri?”.

Alte două exerciții extrem de puternice – de echilibrare și recunoștință, recomandate de Anca Pascu, International Success Life & Performance Coach & CEO

„Fă o listă cu cel puțin 15 lucruri pentru care ești recunoscător (metodă învățată de la Robin Sharma). Apoi, în fiecare zi notezi în jurnal motivele pentru care ești recunoscător, dar la timpul prezent și însoțit de cuvântul „Mulțumesc”, ca și cum se întâmplă exact atunci când scrii.  Eu, personal, îl practic de mulți ani și pot spune că funcționează 100%.

Să spunem că treci printr-o perioadă dificilă și vrei să te echilibrezi emoțional. Poate ai o problemă de sănătate, nu mai poți ieși din casă, ai ieșit dintr-o relație toxică, sau poate ți-ai pierdut locul de muncă – toate aceste situații creează un mare dezechilibru la nivel emoțional. Dacă situația rămâne în subconștient, pot apărea chiar și probleme mari de sănătate.

Ce poți face? Ia o foaie de hârtie și scrie pe două coloane 25 de beneficii pe care le ai în urma situației date (chiar și cea mai gravă situație are în spate și beneficii: dacă nu mai ieși din casă ai timp să faci mai mult sport, de exemplu) și 25 de dezavantaje pe care situația aceea ți le-ar fi adus dacă ar fi continuat (să spunem că te-ai separat de partener – daca rămâneai în relație, ai fi continuat să te cerți în permanență).

Vei vedea că pe măsură ce scrii pe fiecare coloană, simți că te eliberezi încet, încet, de încărcătura emoțională care te apăsa. Atunci când transpui o situație în cuvinte scrise, se transferă și energia pe care acestea o poartă, iar tu te eliberezi.

Chiar încurajez pe toată lumea să practice aceste tehnici aparent simple, banale, dar care aduc foarte multe beneficii la nivel energetic, emoțional.

După cum vezi, am profitat din plin de această perioadă pentru a mă îmbogăți spiritual și a mă purifica energetic. Senzația aceasta de eliberare și ușurare pe care o simt după fiecare tehnică, exercițiu sau meditație, este imposibil de descris în cuvinte.

Ai văzut vreodată acei călugări budiști care levitează în timpul meditației? Cred că exact așa mă simt și eu.

În încheiere, aș dori să le recomand tuturor să scape de conflictele interne care îi limitează, pentru a se putea înțelege pe ei înșiși și a nu fi dependenți de nimic și de nimeni.

Citește și: Natalia Colesnic, de la detox social la detox alimentar. Cum reușeste să își mențină echilibrul emoțional în izolare (Interviu)