Deși avea febră și deși nu îi plac concursurile, la auzul că poate reprezenta Moldova la o competiție culinară, Nata Albot nu a stat mult pe gânduri: și-a transformat casa într-o fabrică de umplut ardei și sdarmale, iar cu mâncarea gata a plecat la Ottawa, capitala Canadei, pentru a găti alături de alți bucătari ai ambasadelor în Embassy Chefs Challenge. „În mesaj scria asa: să fie neapărat proteine în rețetă, adică să nu lipsească carnea și să fie pregătite…300 de porții. Aici m-a speriat puțin. Dar puțin de tot și am zis fix ca și Scarlett O’Hara din „Gone with the wind”: eu la asta mă voi gândi mâine…”, notează jurnalista stabilită la Montreal.

„E vorba de Embassy Chefs Challenge – un eveniment de binefacere anual, în cadrul căruia bucătarii de ambasade prezintă o rețetă tradițională a țării lor într-o cantitate suficientă cât să hrănească vreo 300 de invitați, Aceștia plătesc 100 $ la intrare, bani care alături de alți bani căștigați la licitație merg la IBD, o fundație care se ocupă de bolile grave ale intestinului. De data aceasta ei și-au propus să doteze un spital pentru copii din Ottawa cu echipamente de ultimă generație.

Așadar 5 noiembrie, 2015, era acea zi în care urma și Moldova să își facă prezența la acest eveniment.

Ce gătim? M-am frământat mult. Și am ajuns la concluzia că orice aș alege nu poate fi nici fin, nici elegant, nici foarte impresionant. Bucătăria noastră tradițională e super gustoasă, e bogată, e variată,  dar nu e de competiții, în forma ei pură. Ea trebuie reinventată, stilizată, reconceptualizată, pentru a merge la competiți culinare. În plus, noi nu suntem obișnuiți cu porții mici. Spuneți-mi măcar un fel de bucate tradiționale care să fie în porție mică, gen gustărică, dar să fie și competitiv.

Așa că am mers pe roșii și ardei umpluți, iar sarmalele cu ciuperci și costiță afumată le-am gătit în dovleac. Pentru a completa tabloul, am gătit adjică de casă. Am mers pe ceea ce e gustos, dar și arată cât de cât atractiv. Am mers pe o rețetă pe care să o pot explica.

A venit timpul de făcut comanda de ingrediente. Voi ați socotit vreo dată  cât orez e nevoie pentru 300 de porții de ardei unpluți? Dar de cât pui, ulei, pătrunjel? Nu? Nici eu. Am stat cu calculatorul și am adunat gramaje și am tot făcut liste. Apoi am fost pentru o zi la Ottawa ca să vedem locul eventului.

Cu 3 zile înainte de eveniment, ingredientele au ajuns la mine acasă. Și atunci, eu mi-am amintit din nou de Scarlett și am început să mă îngrijorez. Cu cine fac eu toată nunta asta?

M-am adresat la gospodinele din comunitatea noastră de la Montreal. Normal că lumea lucrează, e ocupată, are copii de dus la activități și de gătit cine pentru soți. Dar s-au găsit câteva suflete cărora li s-a făcut mila de mine. Evenimentul era joi seara, Noi am pornit claca marți pe la amiază. În prima noapte am dormit 3 ore, în a doua zi cam tot atâta.

OLGA ȘTIUCĂ  ȘI NATALIA BODRUG-ZAMĂ

VIORICA ȘUBĂ

Casa mea s-a transformat într-o fabrică de umplut ardei și sarmale. Eu nu am mai rămas cu nici o emoție după acest maraton, atât de tare am obosit. Am păstrat însă multă recunoștință pentru toți oamenii care mi-au sărit în ajutor. În primul rând, Andrei, care m-a răbdat în toată isprava asta și m-a salvat când mi-a fost cel mai greu, fetele mele care m-au suportat, lipsindu-le atenția mea.

LIUDA TERZI, RICHARD BRASSEUR ȘI MIHAI BLETEA-FILAT CU MAGDA ÎN BRAȚE

LILIA PLEȘCA

Liuda Terzi și Richard care au tăiat la ciuperci de le-au visat și noaptea, Mihai Bletea Filat a avut grijă de dovleci și de bostănica Magda, Diana Bletea-Filat a tot spălat și tăiat legume, apoi a învârtit sarmale, alături de Viorica Șubă, care pur și simplu merită toate aplauzele pentru sarcificiul de timp făcut pentru ardeii noștri, alături de Lilia Pleșca – marea gospodină a comunității noastre și mama sa Tatiana.

DIANA BLETEA-FILAT CU LILIA PLEȘCA ȘI MAMA SA, TATIANA

TATIANA PREGĂTEȘTE USTUROIUL DE ADJICA

LILIA PLEȘCA – MAREA GOSPODINĂ A COMUNITĂȚII NOASTRE

TESTĂM ADJICA DE SARE

Mi-au fost de ajutor și Natalia Bodrug-Zamă și Olga Știucă și verișoara mea Dorina Cotuna. Uite-așa o gașcă am fost noi la gătitul ardeilor umpluți pentru 300 de guri. Între timp lavuarul se defectase, aragazul începea să nu mai funcționeze, iar cuptorul a lucrar non-stop vreo 20 de ore, umplând casa de miros de afumătură și ardei copți.

Concursul a fost câștigat de Trinidad și Tobago. Bucatele prezentatea de restul participanților au fost variate și curioase: carne de porc caramelizată în sirop de arțar, fructe de mare marinate, supă cu lapte cocos, carne de capră cu legume, rulouri de carne în varză…pentru 100 $ oamenii au fost în seara aceea prin 8 țări și eu cred că asta a meritat toți banii.

În timp ce eu mai zăboveam pe scaune, leșinată de febră, ardeii noștri se împărțeau ca pâinea caldă. Nu exagerez, oamenii au rămas mulțumiți. Da prezența în farfurie nu era haute-couture, dar la generozitate și gust nu rămâneam în urmă.

Rezultatul serii: 100 000 $ adunați penru o cauză noilă și 300 de oameni care au fost în 8 țări timp de câteva ore, fără să ia avionul.

Mi-am luat lecția. Și pentru fiecare lecție există un preț. Prețul meu a fost 2 zile în pat, dar cu aminitiri care nu se uită atât de ușor. Pentru ce am făcut noi asta?

Nu asta e întrebarea. Întrebarea este de ce?

Pentru că putem, dacă vrem, oricât de departe de casă ne-ar afla, să ne susținem, să sărim la nevoie și să facem eforturi și sacrificii de dragul ei, a țării noastre”.

Mai multe poze și detalii pe NataAlbot.md