Nașterea pe cale naturală este prima recomandare și cea mai sănătoasă din toate punctele de vedere care i se dă unei gravide și care este un fenomen absolut normal și firesc în această viață. Are o sumedenie de beneficii, printre care recuperarea mai rapidă, dar și influențe benefice pentru sănătatea femeii și a pruncului pe termen lung. Pentru anumite situații sau cazuri, nașterea naturală poate prezenta o serie de riscuri, care vor fi atent analizate și cântărite cu medicul obstetrician, înainte de a lua o decizie. Le aflăm, pe îndelete, de la medic ginecolog-obstetrician, Cristina Ipati.

Nașterea naturală – prima recomandare către o gravidă. Ce avantaje are ea?

Nașterea naturală este un miracol, chiar și pentru obstetricieni. Operația cezariană a apărut mai târziu, ca o necesitate, o alternativă pentru a rezolva cazurile care puneau în pericol viața viitoarei mame sau cea intrauterină a fătului.

Nașterea naturală are o mulțime de beneficii, atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

  • recuperare mai rapidă și spitalizare de scurtă durată;
  • absența riscului legat de cicatricea uterină și infecții;
  • contactul cu copilul imediat după naștere;
  • alăptarea imediată și mai ușoară;
  • risc scăzut de incidență a depresiei postpartum;
  • conexiunea cu partenerul și implicarea lui activă în timpul travaliului.

Beneficiile nașterii naturale pentru bebeluș:

  • bebelușul vine atunci când e „copt”, zicem noi, adică pregătit, și se naște în ziua care și-o alege el, nu noi;
  • perioada de adaptare este mai rapidă și mai puțin stresantă;
  • studiile spun că flora intestinală este mai bună decât la cei prin cezariană;
  • alăptarea este imediată și acești copii sunt mai interesați de activitățile legate de acest proces;
  • au un nivel crescut la stres pe viitor;
  • contactul piele la piele este asigurat, ceea ce are o mulțime de beneficii din punct de vedere psihologic și fiziologic.

Țin minte când eram în travaliu, medicul îmi spunea că intru în statistici pozitive. Ce aduce pozitiv în sănătatea unei femei o naștere?

Nașterea naturală este văzută de către specialiști ca o artă, este mult mai greu să conduci o naștere pe căile naturale, decât să efectuezi o cezariană. De altfel, nașterea naturală este un indicator de sănătate feminină, cu cât mai multe nașteri naturale, cu atât mai pozitive sunt statisticile. Fiindcă, dacă o femeie este sănătoasă, ea duce o sarcină fiziologică și naște natural fără complicații, desigur pot fi unele excepții sau careva particularități, dar ele trebuie să fie puține și cât mai mica rata operației cezariene. Voi mai menționa, operația cezariană este alternativa nașterii naturale și se efectuează doar atunci când nașterea pe căile vaginale nu este posibilă, fiindcă prezintă un risc pentru viața mamei sau a copilului, sau atunci când în timpul travaliului survin careva situații urgente și la fel este efectuată pentru salvarea vieții unui din cei doi implicați.

Ce riscuri prezintă nașterea naturală, pe care trebuie să le luăm în considerare?

Nașterea naturală chiar dacă este un proces fiziologic normal, nu înseamnă că nu poate prezenta careva riscuri. Acest tip de naștere este, de cele mai multe ori, este prima recomandare a medicului, ceea ce e și firesc, desigur dacă din start nu sunt careva contraindicații clare. Dar dacă e să comparăm riscurile la o naștere naturală și una prin cezariană, în contextul unei sarcini fiziologice, atunci nașterea prin cezariană prezintă mult mai multe riscuri și complicații posibile.

Dacă nașterea naturală prezintă careva riscuri, dar nu este contraindicată, atunci opțiunea cea mai binevenită este Proba de Travaliu. Atunci se și evaluează clinic posibilitatea de a naște natural, iar dacă această încercare eșuează sau survin careva complicații se recurge desigur la operație cezariană.

Printre riscuri la o naștere naturală se numără:

  • Posibilitatea ruperii perineului, vaginului, rectului și deja complicațiile legate de recuperarea post-leziune;
  • Hipoxia bebelușului și posibilitatea extragerii lui cu ventuza sau forcepsul și deja complicații care pot surveni după aceste intervenții;
  • Există riscul unei hemoragii, dar acest risc este mai crescut în cazul operațiilor cezariene;
  • Și desigur, riscul unei eventuale cezariene de urgență, în cazul în care survine o situație imprevizibilă și periculoasă pentru mama sau făt.

Când avem interdicție clară pentru naștere naturală, în ce situații

Nașterea naturală este contraindicată în situații când avem:

  1. decolare de placenta (placenta se dezlipește de uter până a se naște copilul, astfel privând bebelușul de oxigen intrauterin și poate deceda în burtă);
  2. prolaps de cordon ombelical (după scurgerea lichidului amniotic cordonul poate aluneca prin vagin, astfel compresându-se de capul copilului și se sistează circulația);
  3. prezentațiile faciale sau frontale, prezentația pelviană sau transversă;
  4. sarcină cu mai mulți fetuși;
  5. o cezariană în antecedente;
  6. macrosomia (greutatea fătului depășește 4500-5000gr);
  7. probleme legate de placenta;
  8. disproporție feto-pelviană;
  9. infecții materne (HIV, hepatita B, herpes genital acut etc);
  10. unele patologii extragenitale.

Tot mai multe gravide spun din start că vor apela la cezariană, chiar dacă fiziologic nu au nicio contradicție pentru naștere naturală. Cât de mult încurajați asta sau cum le convingeți să ia în calcul nașterea naturală?

Nu încurajez această poziție. În primul rând trebuie de întreținut o discuție calmă și deschisă cu gravida, de identificat cauzele și motivele acestei decizii. Cel mai des această decizie este bazată pe tokofobie (frica de naștere), care este un sentiment absolut normal și firesc pentru orice gravidă, de fapt este deja o manifestare a unui instinct matern sănătos, un instinct de protecție a viitorului copil cât și de autoprotecție. Mai sunt motive precum frica de necunoscut, sau cunoașterea unor situații/ cazuri nereușite.

Medicul obstetrician trebuie să fie un bun profesionist, un bun interlocutor și desigur și un bun psiholog. El trebuie să fie deschis și calm, dispus să asculte și să argumenteze orice răspuns, ca să inspire încredere viitoarei mămici. Dacă gravida are încredere în medic, cu siguranță va depăși tokofobia, mai ales în situația actuală, unde anestezia epidurală este pe larg folosită și permite femeii să evite acel travaliu dureros și obositor, iar nașterea naturală să fie pentru ea și familia ei un eveniment frumos, o sărbătoare.

*Acest proiect este susținut de Pampers Active Baby

P