Dacă ți s-a întâmplat să îți întârzie menstruația o singură dată, probabil nu te-ai gândit că ai avea o problemă de sănătate, însă dacă acest lucru se întâmplă constant, este momentul să îți pui câteva întrebări.

O menstruație care întârzie să apară sau lipsește timp de câteva luni este de cele mai multe ori un motiv de îngrijorare, mai ales dacă aceste schimbări au apărut brusc.

Tocmai de aceea este bine să ai o evidență a ciclului menstrual și să verifici întotdeauna dacă există schimbări. De regulă, un ciclu menstrual obișnuit ar trebui să aibă o durată de 28 de zile și menstruația ar trebui să dureze între 2-7 zile. Desigur, există și excepții și tocmai de aceea este bine să ai singură un calendar sau o aplicație unde să urmărești cât de lung este ciclul tău menstrual.

Astfel, observi mai ușor când este perioada fertilă (de obicei începe cu a 14-a zi a ciclului menstrual), dacă vrei să rămâi însărcinată, sau te ajută să îți dai seama dacă ți-a întârziat menstruația sau a devenit neregulată. Toate femeile au o astfel de perioadă în viață, însă dacă simți că ceva nu este în regulă, iar menstruația chiar lipsește câteva luni, este momentul să mergi la medic.

Ți-am pregătit în continuare o listă a celor mai întâlnite motive pentru care menstruația este neregulată sau lipsește.

Sarcina

Sarcina este cel mai întâlnit motiv, deoarece odată cu apariția acesteia se întrerupe complet menstruația. Dacă o femeie continuă să aibă menstruație pe parcursul sarcinii trebuie să meargă la medic, deoarece acest lucru nu este întocmai normal. Așadar, dacă tu știi că este posibil să fii însărcinată, asigură-te că vei merge cât mai repede la un control amănunțit.

Stresul

Stresul ne afectează mai mult decât ne imaginăm sănătatea și da, din cauza cortizolului menstruația poate întârzia. Acest lucru se întâmplă deoarece acest hormon are un impact direct asupra estrogenului și progesteronului, ceea ce înseamnă că este posibil să fie afectată lungimea ciclului menstrual și cantitatea de sânge pe care o vei pierde.

Pentru ca o femeie să aibă un ciclu menstrual normal este nevoie ca hipotalamusul să trimită semnale hormonale glandei pituitare, iar aceasta să transmită mai departe ovarelor și apoi uterului. Dacă treci printr-o perioadă stresantă, corpul tău nu este pregătit pentru o sarcină, așa că întregul sistem se oprește, acest lucru afectând în mod evident menstruația.

Alimentația

Un alt motiv foarte întâlnit pentru care menstruația dispare este alimentația ta. Dacă ai mâncat în ultimul timp alimente nesănătoase sau pur și simplu te-ai îngrășat, corpul tău va produce un nivel diferit de hormoni, acest lucru afectându-ți și menstruația.

Pentru ca o femeie să aibă în continuare un ciclu menstrual regulat este bine ca în organism să existe 17-22% grăsime.

Sport

Organismul nostru are nevoie de energie pentru apariția menstruației. Dacă faci prea mult sport, este posibil ca organismul tău să fie prea epuizat, iar acest lucru duce fie la întârzierea menstruației, fie la dispariția ei. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările bruște de greutate afectează echilibrul hormonal. Dacă slăbești brusc, leptina, hormonul produs în țesuturile de grăsime, este afectat alături de alți hormoni, nivelul acestora fiind de obicei în scădere.

Pastilele contraceptive

De obicei este nevoie de luni întregi pentru ca organismul nostru să se obișnuiască dozei de hormoni care se regăsesc în pastilele contraceptive. Acest lucru poate duce la întârzierea menstruației sau chiar la dispariția acesteia.

De obicei, după ce oprești acest tratament, ar trebui să dureze în jur de trei luni pentru ca menstruația să revină la normal. În general nu ar trebui să ducă la amenoree, însă pastilele contraceptive pot ascunde alte probleme hormonale și tocmai de aceea ar trebui să iei doar medicația recomandată de medicul tău.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afectează milioane de femei din întreaga lume. Practic, din cauza acestei afecțiuni se formează chisturi sau microchisturi pe ovare, împiedicând astfel ovulația normală. De obicei sindromul ovarelor polichistice aduce și alte semne, de exemplu părul în exces, îngrășarea, apariția mătreței și infertilitatea.

Această afecțiune nu face doar ca menstruația să lipsească, cei pur și simplu afectează întreaga ovulație. Existând luni în care ovulul nu este produs de ovare, iar eliminarea progesteronului nu se face, mucoasa uterină nu se subțiază, iar menstruația va dura mai mult atunci când va reveni.

Sursa

Distribuie articolul: