Oamenii de știință încă nu pot spune cu exactitate cât din personalitatea cuiva este determinată de gene și cât este determinată de mediul în care a crescut. Specialiștii însă, știu care sunt trăsăturile de caracter și cele fizice pe care le moștenim de la părinți.

 

Reflexul fotic al strănutului
Între 18 și 35% din populația planetei are ceea ce este numit reflex fotic. Atunci când o lumină puternică întră în contact cu retina, apare reflexul de strănut. Cercetătorii au descoperit că moștenim genetic această trăsătură. În anul 2010, un grup de cercetători a descoperit că două gene sunt responsabile pentru apariția reflexului fotic.

Agresivitatea
Cercetătorii sunt convinși că persoanele agresive nu devin astfel doar din cauza mediului în care au crescut sau a educației primite. Aceștia au descoperit „gena luptătorului”, o genă care face o persoană mai predispusă să fie agresivă, să parieze și să aibă un comportament riscant.

Impulsivitatea
Chiar dacă nu există „genele impulsivității”, cercetătorii sunt convinși că această trăsătură de personalitate poate fi moștenită. Copiii persoanele impulsive sunt mult mai predispuși să se comporte la fel ca părinții lor. În unele cazuri, este o influență a mediului în care copilul crește. Își vede părinții reacționând într-un anumit fel și le copiază comportamentul. Dar în afara imitației, există și un aspect genetic. Cercetătorii Laura Bevilacqua și David Goldman din Statele Unite au realizat un studiu în urma căruia au descoperit alelele unor gene care ar putea fi responsabile pentru impulsivitate.

Obiceiurile legate de somn
Hipersomnia, care este senzația de somn pe parcursul zilei, sau parasomnia, care include diferite tulburări de somn, sunt toate scrise în genele noastre. De multe ori, somnolența și insomnia sunt cauzate de aceiași factori externi precum stres, anxietate, depresie etc. Dar dacă te-ai confruntat întotdeauna cu astfel de probleme legate de somn, în mod sigur le-ai moștenit genetic.

Clinodactilia
Clinodactilia este un defect care face degetul mic să fie curbat. Oamenii de știință sunt convinși că această trăsătură este moștenită genetică. Dacă degetul nu este prea mult curbat, acest defect nu afectează cu nimic funcționarea degetului și a mâinii. Dar dacă curbarea este accentuată, este necesar să fie corectată chirurgical.
Predispoziția de a fi supraponderal
Indicele de masă corporală depinde mult de genele tale. Bineînțeles, mediul joacă un rol major, dar cercetătorii susțin că 70 la sută din diferențele de masă corporală dintre oameni sunt cauzate de ADN. O persoană cu gene care predispun la creșterea în greutate are șanse mai mari de a deveni supraponderală. Dar nu înseamnă că va deveni, mai ales dacă urmează un stil de viață sănătos și urmează o regulă simplă de a arde mai multe calorii decât mănâncă.

Durata de viață
Oamenii de știință au studiat persoanele longevive pentru a descoperi factorii care determină durata de viață. Rezultatele diferitelor studii au arătat că acești oameni nu au prea multe în comun în ceea ce privește educația, venitul sau profesia. Dar cei mai mulți au obiceiuri și trăsături asemănătoare: nu sunt fumători, nu sunt supraponderali și fac față bine stresului. Iar cei mai mulți dintre ei sunt femei. De asemenea, în cazul fraților longevivi, stilul de viață sănătos este un factor important. De asemenea, persoanele care trăiesc mai mult dezvoltă mai târziu probleme tipice bătrâneții precum diabet sau afecțiuni cardiace decât restul oamenilor, ceea ce înseamnă că există și un factor genetic care determină longevitatea. Iar cazurile de longevitate întâlnite în aceeași familie demonstrează acest lucru.

Genele pentru traiul la altitudine
Unele dintre cele mai mari probleme ale vieții la altitudini înalte sunt presiunea atmosferică scăzută și nivelul redus al oxigenului. O persoană care și-a petrecut întreaga viața la câmpie și apoi merge la munte, la o altitudine înaltă, se va confrunta cu o creștere a numărului de celule roșii din sânge, responsabile pentru transportul oxigenului. Acestea determină îngroșarea sângelui și poate duce la apariția problemelor cardiace. De-a lungul timpului, oamenii dezvoltă ceea ce este cunoscut drept „rău de munte” sau „rău de altitudine”.
Majoritatea șerpașilor, persoanele indigene care locuiesc în zona muntoasă a Nepalului, pot face față lipsei de oxigen fără apariția unor complicații care să le afecteze sistemul cardiovascular. Această adaptare la altitudine a apărut de-a lungul generațiilor și este moștenită genetic, potrivit eva.ro.