Diabetul zaharat nu este contraindicație pentru sarcină. Cel mai bun mod de a reduce riscurile pentru tine și copilul tău, este să te asiguri că diabetul tău este bine controlat înainte de a rămâne însărcinată. Deci, în mod ideal, o sarcină ar trebui planificată.

Este important să mențineți glicemiile în limite optimale în timpul sarcinii. Glicemia crescută, poate dăuna copilului dumneavoastră în primele săptămâni de sarcină, chiar înainte de a ști că sunteți gravidă. Dacă aveți diabet și sunteți deja însărcinată, consultați medicul cât mai curând posibil pentru a se elabora un plan de gestionare a diabetului. Lucrul cu echipa medicală și respectarea planului de gestionare a diabetului, vă poate ajuta să aveți o sarcină fără complicații și un copil sănătos.
În sarcină sunt necesare ajustări frecvente ale terapiei cu Insulină, deoarece au loc modificări care influențează nivelul glicemiei în mod diferit în fiecare trimestru.

Viitoarele mămici cu diabet au anumite riscuri asociate acestei patologii, cum sunt:

  1. Progresia/agravarea complicațiilor cronice.
  2. Dezvoltarea complicațiilor acute ale diabetului: hipoglicemiei, cetoacidozei.
  3. Complicații mai frecvente în sarcină (preeclampsie, eclampsie, infecție, polihidramnios).
  4. Riscurile pentru făt sunt de asemenea mai mari dacă mămica are diabet: crește riscul de malformații congenitale; de complicații neonatale; crește riscul de naștere prematură; crește riscul de avort spontan; crește riscul de macrosomie; crește mortalitatea perinatală.

Gravida cu diabet zaharat pre-existent sarcinii, tratată cu insulină trebuie să monitorizeze zilnic glicemia până la mesele de baza și la 1-2 ore după mese. Cu o anumită periodicitate se efectuează investigații la gravida cu diabet pre-existent sarcinii, în plus la investigațiile incluse de rutina în sarcină:

  • Controlul HbA1c – 1 dată la 6-8 săptămâni (deși nu este cel mai fidel parametru în sarcină).
  • Examenul oftalmologic trimestrial, iar la necesitate mai frecvent.
  • Evaluarea la endocrinolog cel puțin o dată în trimestru. Comunicarea glicemiilor, consiliere cu ajustarea dozelor de insulină, educația privind managementul diabetului în sarcină se efectuează frecvent, în funcție de necesitate.
  • Analiza urinei pentru raportul albumină/creatinină sau microalbuminuria în urina spontană, analiza la creatinina serică cu calculul Ratei filtrației Glomerulare – cel puțin 1 dată pe trimestru.

Distribuie articolul: