De multe ori, anume bolile autoimune sunt de vină că adăugăm în greutate. Mulți dintre noi trăiesc ani buni fără a ști că suferă de o afecțiune, deoarece acestea sunt dificil de diagnosticat, simptomele fiind deseori înșelătoare.

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă fără motiv celulele, țesuturile și organele, iar cel mai comun simptom al acestora este modificarea greutății. Specialiștii susțin că aproape toate persoanele care suferă de o boală autoimună au probleme cu greutatea. Așadar, dacă observi o scădere sau o creștere în greutate bruscă și aparent nemotivată, nu ar strica să îți informezi medicul, care știe ce e de făcut într-o asemenea situație, recomandă doc.ro.

Diabetul zaharat de tip 1 – cea mai comună formă de diabet este diabetul zaharat de tip 2, diabetul de tip 1 fiind de formă autoimună. Acest tip de diabet apare după ce sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină în pancreas. Pentru că insulina joacă un rol important atunci când vine vorba despre modul în care organismul înmagazinează glucoză și o transformă în energie, multe persoane care suferă de diabet de tip 1 pierd din greutate în mod inexplicabil. Dacă scăderea în greutate este însoțită de simptome precum setea în exces, urinări frecvente, oboseală și vedere încețoșată, mergi neapărat la medic pentru că e posibil să suferi de diabet de tip 1.

Artrita reumatoidă – creșterea în greutate nu este un simptom al poliartritei reumatoide, însă apare la majoritatea pacienților diagnosticați cu această boală din cauza tratamentului pe bază de steroizi, care este folosit pentru reducerea inflamației. Steroizii determină creșterea în greutate și favorizează retenția de apă. Totodată, simptomele bolii precum oboseală și rigiditatea articulațiilor fac ca menținerea unui stil de viață activ să fie foarte dificilă.

Boala celiaca – cunoscută în popor sub numele de intoleranță la gluten, boală celiacă este o boală autoimună care determina ca, atunci când se consumă alimente bogate în gluten, sistemul imunitar să atace celulele din intestinul subțire. Persoanele care suferă de boala celiacă nu absorb nutrienții din mâncare așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că sunt adesea foarte slabi. Alte simptome ale acestei boli sunt: durerea abdominală, balonare, dureri de cap, dureri articulare sau anemie. Printr-un simplu test de sânge se poate depista boală celiaca.

Boala Addison – boala Addison este cunoscută ca fiind insuficientă corticosuprarenală primară și este o boală care afectează glandele suprarenale, care au rolul de a regla hormonii astfel încât să ținem stresul sub control, dar și de a regla tensiunea arterială. Atunci când glandele suprarenale nu produc suficienți hormoni, apar simptome precum: pierderea apetitului, grețuri, amețeli, dar și scăderea bruscă în greutate.

Bolile tiroidiene – atunci când sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, apar schimbări de greutate inexplicabile. Glanda tiroidă este cea care controlează metabolismul, iar dacă aceasta nu este suficient de activă (hipotiroidism), metabolismul încetinește, așa că apar creșterea în greutate, oboseala, constipația, căderea părului și depresia. Pe de altă, parte dacă glanda este prea activă, produce prea mulți hormoni, așa că metabolismul este accelerat, ceea ce înseamnă că slăbești indiferent de cât de mult ai mânca. Alte simptome ale unei tiroide hiperactive sunt: palpitații, tulburări ale somnului și diaree.

Boala Crohn – boala Crohn este o boală autoimună intestinală, care afectează peretele tractului digestiv începând de la esofag și până la anus. Întrucât crampele abdominale și diareea sunt un simptom al acestei afecțiuni, persoanele care suferă de această boală slăbesc încontinuu.

Sursa: doc.ro

Foto: Pexels.com