Textiera și poeta română Mariana Honceru, autoarea multor texte de melodii, în special cu inspirație folclorică, s-a stins din viață. Mariana Honceru este și autoarea textului celebrei melodii „Dorul Basarabiei”, interpretată de Ion Paladi. Artistul a adus în mediul online o crâmpeie din spectacolul cu același nume, în care textiera apare în scenă, recitând câteva versuri. Iată mesajul lui Ion și momentul extrem de emoționant pe care l-a postat.

„Astăzi am plâns ca un copil mic…
E prea mare durerea și despărțirea de omul de cultură, textiera sufletului meu, care mi-a fost ca o a doua mamă, Doamna Mariana Honceru!
Primul concert din România în care am participat, a fost la Botoșani în anul 2008, la invitația Domanei Mariana Honceru.
Prima mea emisiune filmată în România, la Ipotești, la fel la invitația Doamnei Mariana Honceru.
Majoritatea textelor din cântecele mele sunt semnate de Doamna Mariana Honceru!
Cântecul „Dorul Basarabiei”, text scris de Dna Mariana Honceru este și va rămâne pentru totdeauna cartea mea de vizită. Așa cum port dragostea de cântec și „Dorul Basarabiei” în suflet, așa voi purta vie amintirea Dnei Mariana în inima mea!
Vă sunt recunoscător și vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru mine!!! Ați lăsat o comoară inestimabilă pe pământ prin textele Dumneavoastră cântate de artiști pe de o parte și pe de alta a Prutului.
Rămas bun, suflet blând și curat!!! O să-mi fie foarte dor de Dumneavoastră! Condoleanțe familiei și tuturor celor care o cunoscut-o pe una din cele mai mari textiere din România – Doamna Mariana Honceru!
O parte din texte semnate de Doamna Mariana Honceru, celelalte le veți auzi în cântecele noi ce urmează a fi lansate în anul 2021-2022”, a notat artistul pe pagina sa oficială de Facebook.

Mulți au auzit despre Mariana Honceru ca fiind autoarea versurilor îndrăgitei melodii „Dorul Basarabiei”. Desigur, în prezent, este de notorietate colaborarea îndelungată cu artistul basarabean Ion Paladi, împreună aducând în faţa admiratorilor cântece populare bine-cunoscute: „România mea frumoasă”, „Măicuţa-i cântec şi iubire”, „Sârba asta-i cu noroc”, „Zi, dobaş, aşa!”, „La mulţi ani, mamă, îţi spunem!” şi altele.

Mariana Honceru a scris, de-a lungul timpului, versuri pentru alte zeci de cântece apreciate de public, colaborând cu alţi artişti renumiţi, de pe ambele maluri ale Prutului: Laura Lavric („Sârba de la Flămânzi”), Mihai Ciobanu („Fecioraşii mei cei dragi”), Anişoara Puică („Hora moldoveanului”), Ana Maria Ababei („Bine-mi pare că-s ieşeancă”), Cornelia Ştefăneţ („Mamă dragă, mamă bună”), Adriana Ochișanu, Sorin Filip, Silvia Zagoreanu, Mihaela Gurău, regretata Ana Barbu, Alexandru Recolciuc, Nicolae Ciubotaru, Isidor Glib, Diamanta Paterău etc.
Mariana Honceru locuia la Botoşani, acolo unde a fost ani la rând bibliotecară la Casa de Cultură a Sindicatelor, timp în care s-a ocupat şi de înfiinţarea mai multor grupuri vocale de folclor. Chiar şi după ce a ieşit la pensie, a continuat activitatea pe acelaşi drum, alături de pensionarii pe care i-a adus împreună formând grupul „Vatra”. Pe 30 martie 2021, textiera a împlinit 72 de ani. La numai o zi distanță de această aniversare, s-a dus la ceruri.