Trăm vremuri în care suntem nevoiți fiecare să luptăm pentru viață și să ne protejăm în mare parte cu forțele proprii. Această pandemie și apariția virusului COVID-19 își lasă amprente destul de dureroase în foarte multe familii. Am încercat să discutăm cu oamenii care au fost infectați cu COVID-19 și să aflăm care au fost sumele cheltuite de ei pentru tratarea acestui virus și dacă au beneficiat din partea statului de careva medicamente compensate.

Lăcrămioara ne-a povestit că deși tratamentele sunt scumpe, nu asta contează cel mai mult. Ea spune că atunci când îți vezi părinții neputincioși și dependenți cumva de anumite preparate, faci totul pentru a reuși să îi salvezi.

Am fost bolnavi toți membrii familiei, 2 adulți și 2 copii. Am cheltuit maximum 300 de lei, probabil cel mai mult pentru apă de băut și spray nazal. Eram programați la booster, dar nu am reușit.

Părinții mei au cheltuit mai mult deoarece starea mamei s-a agravat în 3 zile foarte mult și au fost nevoiți să-i administreze antiviral destul de scump. Ei au lăsat în farmacii în jur de 6000 lei ( decembrie ). Au primit compensat ceva medicamente, dar nu a fost de ajuns. Bine că e bine! Dacă mama nu era vaccinată, mă tem că puteam să o pierdem.”

Livia susține că deși virusul în mediu ar trebui să fie tratat în 10-14 zile, aceasta a luptat cu boala o lună.

„Am fost bolnavă în luna octombrie 2021. Da, o lună întreagă m-am chinuit. Vreau să zic că  în 2 săptămâni la pat am fost sunată o singură dată de medicul de familie. Eu am avut o stare mai grav, cu pneumonie și tot pachetul. Tratamentul a costat în jur de 15 mii fără nici un medicament compensat. Bine că aveam această suma, doar că practice am cheltuit tot ce aveam.”

Cristina ne-a povestit despre o situație mai puțin plăcută în identificarea tratamentului corect de către medici.

Pentru tratamentul COVID-19  am cheltuit vreo 1.000 de lei (medicamente + vitamine). În schimb, peste 15 000 de lei pentru analize și tratament post-COVID, ca rezultat al reacției provocate de antibiotice. Eu am avut o formă ușoară. Doar o zi am fost cu febră 37,2 și slăbiciune. În rest, nu mi-am pierdut nici mirosul, nici gustul. Totuși, medicul mi-a prescris niște preparate (conform Protocolului), care mi-au provocat reacție adversă gravă. Diagnostic: supradozaj de antibiotice.

Am acceptat să iau antibiotice doar pentru că medicul a zis că am pneumonie severă după 14 zile de COVID-19, conform radiografiei, deși nu aveam niciun simptom. Partea proastă este că nu am putut merge în altă parte să fac încă o radiografie, pentru a fi sigură, dar am avut încredere în medicul de familie. Evident, ulterior, mi-a cerut scuze pentru așa tratament și a dat vina pe Protocol. Am suportat COVID-19 în februarie 2021, iar tratamentul post-COVID l-am încheiat recent.”

Maria spune că în familia ei au fost persoane care au beneficiat de medicamente compensate.

Sora mea a fost bolnavă. A cheltuit vreo 10 000 lei, asta pentru că a avut complicații grave. Statul i-a întors banii pentru tratament, undeva peste vreo jumătate de an.”

Victoria se arată indignată. Statul nu te asigură cu nimic. Lupți cum poți.

„Un an în urma aproximativ 10 000 lei, mai grav am fost doar eu. Soțul si copii doar antivirale, vitamine. De fapt am avut mai mult post-COVID urmări și dacă sincer nici analizele generale, consultația cardiolog, neurolog, ECG nimic de la policlinică, deși am poliță de asigurare. După polița în rând trebuia să aștept 2 săptămâni până la consultație, analize. Dar cu bani am rezolvat totul într-o oră. “

Natalia a scos și ea bani din buzunar pentru a cumpăra medicamentele necesare întregii familii.

„Nu ni s-a compensat nimic. Tratamentul a costat în jur de 3 000 lei, pentru 2 persoane mature și 2 copii. Toate indicațiile despre tratament le-am primit la telefon. Nu și cam atât. Cumpărați cum vreți. Menționez, toți suntem  asigurați.”

Nadejda spune că ar fi vrut mai multă implicare din partea statului.

„Eu recent am suportat COVID-19. Am cheltuit 1 000 lei. Nimic compensat. Ce să zic despre mine, dacă părinții mei la fel au suportat virusul și nici ei nu am putut beneficia de medicamente compensate. ”

Alina a zis că putem conta în această situație doar pe buzunarul propriu.

Pe mine tratamentul m-a costat în jur de 800 lei. Drept că nimic din acele medicamente nu mi-au fost compensate. Trist.”

Distribuie articolul: