A plecat cu mai mult de 20 de ani în urmă din Moldova, pentru a schimba lumea… și a reușit! Datorită ei, milioane de oameni și-au regăsit identitatea. Și asta nu e tot! Revista Forbes a clasat-o printre cei mai influenți 100 de oameni, iar moldoveanca a devenit ambasadoarea copiilor care au nevoie de ajutor. A devenit o persoană remarcabilă și demnă de admirat, iar cei de la Netflix au fost impresionați de munca frumoasă pe care o face și au decis să relateze într-un documentar istoria Marianei. 

„Shadows in the dark” (Umbre în întuneric) așa se numește pelicula filmată de Netflix despre viața și activitatea Marianei. Pproiectul, la care se lucrează de mai bine de doi ani, vine să povestească istoria oamenilor fără identitate, iar Mariana Dahan este cea care le află istoriile.

„Shadow in the dark. Our global identity crisis” are scopul de a atrage atenția publicului la viața acelor oameni care trăiesc fără o confirmare legală a identității lor. Și sunt în jur de un miliard de persoane care nu dispun de o modalitate prin care să-și demonstreze identitatea”, spune Mariana pentru portalul nostru.

Echipa de regizori și producători Netflix, care au creat producții ajunse printre cele mai populare în lume, au fost marcați de faptele, munca și „lumea paralelă” descoperită de moldoveancă, și anume faptul că mulți oameni încă trăiesc fără acte de identitate, ceea ce îi face „inexistenți” pe această planetă, fiind lezați de servicii de asistență medicală, de studii și multe alte lucruri necesare unui om. Anume aceste persoane sunt cel mai frecvent răpite, traficate, forțate să muncească și impuse să ofere servicii sexuale.

„Această fată care a venit dintr-o localitate atât de mică, din Moldova, la fel, fără identitate, a ajuns un lider în întreaga lume”, a spus regizorul Brad Kamer pentru Prima Oră.

Timp de o săptămână regizorii americani vor filma în nordul Moldovei, în satul ei de baștină, pentru a arăta întregul parcurs al acestei femei de succes pentru care greutățile din viață au fost un imbold să-i ajute pe copiii fără acte, care sunt o pradă ușoară pentru traficanții de persoane.

„Lucrăm la acest film de acum doi ani și ziceam de la început că trebuie să mergem în Moldova, pentru că aici a început totul, aici a început istoria Marianei. Această istorie este, de fapt, despre ea și cum încearcă să schimbe lumea, să le ofere oamenilor identitate, acces la educație, medicină, călătorii, să le ofere o viața normală”, a completat regizorul Brad Kamer pentru Prima Oră.

Jim Stone, producător, a mai relatat: „Această istorie este una critică. Nimeni nu știe că sunt milioane de oameni care nu au acte de identitate. Eu am fost șocat. Noi nu știm ce se petrece, ne trăim viața. Sunt oameni care nu pot călători, nu pot avea parte de îngrijiri medicale, nu pot merge la școală și asta a fost șocant pentru mine”.

Documentarul a fost filmat pe toate continentele lumii, iar acesta este gata în proporție de 90%. Moldova, este ultimul punct de filmare, iar aici, producătorii au venit special ca să filmeze istoria Marianei.

Foto: Instagram/ Mariana Dahan

Distribuie articolul: