Ludmila Gârlovan este meşter popular, însă și-a început activitatea profesională în calitate de bugetar în cadrul Agenţiei Ecologice din Chişinău, în 2002. A făcut concomitent studii post-unversitare la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. După o licență în Drept Ecologic și câțiva ani de activitate la Academia de Poliţie, Ludmila a revenit la „dragostea ei din adolescenţă”. Formează de 10 ani o familie frumoasă cu soțul ei și educă împreună doi copii, însă fiecare membru al familiei are o dragoste aparte pentru folclor, fie că e vorba de muzică sau artă meşteşugărească.

După ce principii creează bijuteriile sale unice – Moldovan Treasure, cât timp investește în ele și ce valori promovează prin bijuteria tradițională, ne spune meșterița Ludmila Gârlovan într-un interviu pentru EA.md.

Pasiunea adevărată se naşte în copilărie

„Bineînțeles că ai nevoie de timp uneori ca să înţelegi ce cere sufletul cu adevărat. Dar, în cazul meu totul a început de la mama. Ea avea un colier simplu, pe care am decis să îl desfac, să înţeleg cum e confecţionat. Apoi, la vârsta de 13 ani, am văzut o emisiune la televizor despre o doamnă care confecţiona bijuterii din biser. Am privit, mi-a plăcut şi am decis să studiez acest subiect. Primele lucrări le-am creat pentru mine şi membrii familiei, treptat totul a evoluat într-un mod de viaţă – cel mai frumos”, recunoaște Ludmila.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bijuterii Handmade (@moldovan_treasure) pe

Renașterea valorilor naționale, prin orice element

„Acum creez în primul rând modele de brăţări în stil tradiţional. Primele modele de bijuterii cu ornamente inspirate din folclorul român am început a le crea după ce am participat la o expoziţie în România. Atunci am simţit că îmi doresc să redau prin intermediul bijuteriilor mele valori culturale şi spirituale ale poporului, mai ales că trăim într-o perioadă de renaştere, mai lentă, dar totuşi renaştere a conştiinţei naţionale. Modelele de brăţări şi pandantive sunt adaptate constant, în dependenţă de cerinţele clienţilor. Ţin mereu cont de ce e la modă, nuanţe şi ornamente. Mă strădui să combin tradiţionalul românesc cu trendurile contemporanietăţii. Deseori mi se întâmplă să confecţionez lucrări la comandă: personalizate, cu dedicaţii, accesorii pentru mirese, uneori chiar şi accesorii corporative, cum e la modă să zicem astăzi, pentru amplificarea efectului de Brand Identity”, povestește meșterița pentru EA.md.

Cele mai complicate modele și cel mai mare suport

„Nimic nu este dificil când o faci cu dragoste şi din dragoste. La început ţeseam bijuterii pe suporturi din carton, dar care se deformau. Apoi soţul meu a decis să confecţioneze o urzeală din lemn, pentru a-mi facilita procesul de creaţie. Am primit susţinerea familiei la fiecare pas. Cele mai complicate modele sunt totuşi brâiele, pentru că schema de lucru este mult mai complexă şi cere mai mult timp şi imaginaţie. Când e vorba de creaţie totul este interesant, de la idee, proces de lucru și până când ajungi să vezi lucrarea purtată de client”, ne spune Ludmila Gârlovan.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bijuterii Handmade (@moldovan_treasure) pe

Face și desface până îi place, dar nu renunță

„Mă inspir în continuu din tot ce mă înconjoară. Uneori poate fi o floare din câmp, dacă mi-a plăcut, altă dată caut pe internet care sunt trendurile şi culorile sezonului. Utilizez unele reţelele sociale să văd ce preferă generaţia mai tânără sau ce se cere pe piaţa internaţională a bijuteriilor handmade. De aici porneşte tot. Uneori modelele sunt simple şi le pot reproduce de la prima vedere, altă dată, trebuie să schiţez pe foaie schema desenului. Fac, desfac, până îmi place ce obţin. Nu renunţ niciodată la nicio lucrare, până nu o văd finisată”, povestește meșterița.

Pandemia îi reorientează pe online

„De obicei, începând cu prima lună a primăverii deja eram invitată şi participam la diferite târguri şi festivaluri folclorice internaţionale în România, Germania şi Polonia. Acum, acestea au fost anulate şi am fost foarte afectată, fiindcă vindeam lucrările mele acolo. Publicul de peste hotare apreciază mult mai mult lucrările handmade şi autentice, chiar şi bărbaţii procurau brăţări cu ornamente. Pandemia ne-a pus pe toţi în situaţia să ne adaptăm, să schimbăm abordarea. Am creat pagini pe reţelele de socializare pentru a expune lucrările, ca oamenii să cunoască creaţia mea, primim comenzi şi acolo, facem livrări, suntem într-un pas cu lumea. Planificăm să ne extindem şi să facem un facebook shop şi să mă lansez pe platforme pentru shopping online internaţional”, mai spune artizana pentru revista noastră.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bijuterii Handmade (@moldovan_treasure) pe

Peste hotare acest tip de bijuterii sunt mult mai apreciate şi solicitate. Îmi pare rău că oamenii de la noi preferă să achiziționeze bijuterii importante la preţ exagerat. Deşi nu neg, am clienţi care solicită mereu lucrări, fac şi design-uri individuale. Imaginaţia doar ne poate limita, când e vorba de creaţie.

Bijuterii care spun poveşti

„Îmi place să vorbesc despre creaţiile mele la nesfârșit, iar poveştile nu au limite. Adică, ele pot fi purtate la orice tip de ţinută, minimalistă cu bijuterii care atrag atenţia, pentru a reda o personalitate cu caracter. Doamnele pot opta pentru costume clasice şi să aleagă un colier sau o brăţară pentru un accent. Vara, ele pot fi asortate cu orice tip de ţinută, mai ales că în bijuteriile mele se regăsesc motive tradiţionale, şi pot fi purtate cu o ie sau cămaşă lejeră din in, cu o rochie vaporoasă, poate un tricou alb şi short din denim. Iarăşi, vreau să zic că doar imaginaţia ne poate limita. Eu vreau ca cei care poartă bijuteriile mele să se poate exprima prin intermediul lor, să îşi spună povestea, povestea zilei sau a vieţii”, ne-a mai spus în final Ludmila Gârlovan.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Bijuterii Handmade (@moldovan_treasure) pe