Nunțile moldovenești sunt populare prin fastul și frumusețea lor, iar pentru buna organizare și „funcționalitate” a acestora, este necesară o echipă de prestatori. Roma Melentii este fotograful care imortalizează momente și crează amintiri pentru mulți miri din Republica Moldova. Îl cunoaștem în interviul ce urmează.

Cum a început cariera ta de fotograf? 

„Cariera mea am început-o în 2014. Inițial mi-a fost foarte greu, trebuia să fiu pregătit tehnic, dar pentru asta aveam nevoie de bani, deoarece tehnica foto este destul de costisitoare. Unchiul meu, care avea deja experiență în domeniu, m-a invățat ce înseamnă fotografie, reportaj, setări tehnice și multe alte detalii importante și am mers cu el la diverse evenimente unde am căpătat experiența necesară pentru a începe să activez singur. Ulterior am făcut cunoștință cu actualul meu coleg de muncă, Ion Volosciuc cu care am început o colaborare sub numele GreenSky. Eu mă ocup de fotografie, iar el de video”, își începe povestirea fotograful. 

Ce părere ai despre nunțile moldovenești?

„Nunțile moldovenești sunt foarte active în țara noastră, sunt deosebite printr-o sumedemie de tradiții și anume din acest motiv ele sunt cele mai frumoase, vesele și emoționante. Nunta este un eveniment foarte important în viața eroilor principali, iar misiunea mea este să imortalizez cele mai vii și naturale momentele și emoții. Cel mai important la o nuntă sunt oamenii cu bună dispoziție. Îmi plac mult nunțile în aer liber, nunțile mai restrânse și moderne. Îmi plac nunțile unde mirii acordă importanță decorului. De asemenea apreciez nunțile cu mai puține tradiții, atunci mirii au mai mult timp pentru a se distra și pentru a face fotografii cu oaspeții. E fain când mirii optează pentru un wedding planner, acestea sunt mereu organizate deosebit și cu idei noi”, dezvăluie acesta.

Ce ai schimba la nunțile tradiționale moldovenești?

„Mi-ar plăcea ca mirii să stea singuri la masa de prezidiu, astfel fotografiile ar fi mai reușite, tortul de sărbătoare să fie adus mai devreme pentru ca după, să fie mai mult timp pentru dans și pentru pozat. În rest, nu pot spune că aș schimba multe, dacă clientul are anumite preferințe, eu nu pot spune că nu-mi place sau că nu vreau pentru că astfel îmi supăr clientul. Aș evita doar masa mare, mirii să mulțumească invitaților la început de eveniment pentru că iarăși, acest obicei ia foarte mult din timpul pentru dans și timpul petrecut cu oaspeții”, se dă cu părerea Roma.

Ce obicei de la nunțile moldovenești nu-ți place și de ce?

„Multe obiceiuri nu ne convin la nunțile moldovenești pentru că ocupă mult timp și ne obosesc. Nici mirilor nu le convin, sunt sigur de asta. Le fac pentru că le solicită părinții sau nașii, dar cât sunt părinții noștri în viață trebuie să păstrăm măcar câteva pentru a crea amintiri frumoase împreună, să fie și ei împliniți”, mai explică fotograful.

Ce părere ai despre faptul că moldovenii sunt gata să cheltuie sume enorme pentru organizarea evenimentelor?  

„Am o părere bună, pentru că e o zi importantă pentru ei, o zi în care ei sunt actorii principali, iar acesta e unicul eveniment unde se adună toate rudele și oamenii dragi împreună. Moldovenii au un grad de rudenie mare, la eveniment fiind invitați de obicei toți, de aceea cheltuielile sunt atât de mari”, spune acesta.

În ce ar trebui să investească mirii în primul rând și care sunt investițiile inutile, după părerea ta?

„Toți mirii își doresc o nuntă deosebită, de aceea ar trebui să investească în idei noi și interesante, ceea ce presupune un wedding planner. Aceasta este persoana care va răspunde de toate chestiunile ce trebuie rezolvate, iar asta îi scutește pe miri de griji în plus. Contează desigur locația, foto-video și muzica, acestea fiind elementele cele mai importante la o nuntă. Investițiile inutile sunt limuzina sau transportul de clasă inaltă și decorul viu care este foarte costisitor. Ce ține de invitați special, consider că unul e suficient, dacă sunt mai mulți, aceștia dau peste cap programul band-ului sau al dj-ului”, consideră tânărul.

Cum s-a răsfrâns pandemia de coronavirus asupra domeniului tău de activitate?

„S-a răsfrâns foarte puternic asupra noastră, a prestatorilor de servicii pentru că sunt foarte multe restricții. Mulți miri sunt nevoiți să-și transfere evenimentele pentru sfârșit de an sau chiar pentru anul viitor, asta face un haos în agenda noastră de programări. Eu am fost nevoit să mă roprofilez în alt domeniu de activitate, ceea ce nu e prea bine pentru dezvoltarea mea în domeniul fotografic”, mai dezvăluie acesta.

Cum au reacționat mirii atunci când starea de urgență i-a impus să-și amâne sau anuleze evenimentul și ce sfat le-ai da?

„Unii miri au intrat în panică, iar noi încercăm să îi încurajăm și motivăm, dar sunt alții care gândesc pozitiv. Sunt miri care sunt gata să sărbătorească evenimentul după ridicarea restricțiilor impuse și cred că se vor găsii soluții și idei pentru a se desfășura evenimentele. Gândim pozitiv și totul va fi bine.

Îi îndemn să nu se panicheze căci evenimentul se poate amâna și în ultima săptămână. Cei care sunt la distanță să apeleze la un organizator de evenimente, să gândească pozitiv și să păstreze legătura cu prestatorii, cel mai ușor mod este de a crea un grup (chat). Să nu ia decizii pripite, totul e trecător și totul va fi bine”, încheie Roma Melentii.

Autoare: Doina Cojocaru, stagiară

Foto: Roma Melentii