Minunata lume nouă este un roman publicat de Aldous Huxley în anul 1932. Cartea, ce are caracterul unei distopii, descrie societatea umană a anului 2540, când „stabilitatea, pacea și libertatea“ par de la sine înțelese. Aici oamenii sunt creați perfecți, fără cusur, în eprubete.

Scopul romanului este de a prezenta o societate a viitorului structurată și controlată după principiile sistemului de castă, implementat la nivel științific. În această societate, Henry Ford este profetul respectat, iar producția în serie e considerată principala coordonată a unei civilizații extrem de ordonate.

Sexul are loc împreună cu un drog euforizant, SOMA, și are doar rolul de a menține stabilitatea socială printr-o senzație de plăcere și mulțumire într-o lume ajunsă la deplina sa stabilitate, dar și la o totală despiritualizare.

Minunata lume nouă pornește de la ideea unei societăți distopice care, pentru a-și controla cetățenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane și manipularea ei genetică până la mascarea minciunii în adevăr absolut. Rezultatul este o combinație de realități totalitare și scene din cel mai pur SF, în care cărțile sunt arse și singura cultura acceptată se naște din preceptele unui conducător megaloman, în care apariția unei ediții din Operele complete ale lui Shakespeare poate duce la răsturnarea unui regim absurd.

„E o experiență înfiorătoare descoperi cât de multe dintre predicțiile satirice ale lui Huxley au devenit realitate într-o perioada atât de scurtă.” (The New York Times Book Review)

Minunata lume nouă a cunoscut diverse ecranizări și vine să servească drept etalon a ceea ce poate deveni societatea noastră care tinde mereu spre perfecțiune, în care greșeală este stigmatizată și în care persoanele incomode sunt aduse la tăcere. Este Minunata lume nouă distopia spre care mergem cu pași grăbiți?

Distribuie articolul: