Primăria municipiului Chișinău a aplicat simbolul Pomul Vieții în scuarul de la intersecția străzii Eugen Doga cu bd. Grigore Vieru. Conform municipalității, „noua locație va atrage mulți vizitatori în Capitala Republicii Moldova, acest simbol fiind al neamului și dedicat orașului și toți oamenilor”. Simbolul unește alte două simboluri, Pietonala Eugen Doga și clapele pianului cu covorul tradițional în pavaj de pe aleea din bd. Grigore Vieru.

Pavajul a fost lăudat pe de o parte, dar deopotrivă, a fost și criticat. Cu o reacție în acest sens a venit și ministrul Culturii, SErgiu Prodan care condamnă realizarea acestui pavaj, afirmând că legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul Istoric, dar și dreptul la proprietate intelectuală.


Înțeleg foarte bine că, în copilărie, nu toți au avut parte de LEGO și Puzzles, iar fanteziile nerealizate la acea etapă, uneori te urmăresc toată viața. Dar, totuși, îi recomand domnului Primar să se oprească!
Pe lângă rafinatul gust de care dă dovadă, toate lucrările desfășurate cu atâta bravură haiducească în Centrul Istoric al Chișinăului sunt ilegale.
Legea impune avizarea obligatorie la Consiliul Național al Monumentelor Istorice a oricărui proiect de intervenție în Centrul Istoric. Niciun proiect din tot ce se face acum în centrul Capitalei nu are avizul CNMI, iar actele permisive emise de Primărie sunt ilegale. Atât pe strada “31 august 1989”, cât și pe pietonala „Eugen Doga” sau oriunde în Centrul Istoric.
Nu e doar nerespectarea legii, este sfidarea legii!
Nici nu mai zic de respectarea dreptului la proprietate intelectuală. Simbolul “Pomul Vieții” este marcă înregistrată și aparține DGA Invest Moldova. Nu știu ce mă face să presupun că Primăria nu are acordul Invest Moldova pentru utilizarea acestui simbol pe trotuar.
Cel mai trist este faptul că, toate aceste „improvizații” se fac pe banii cetățenilor orașului, sau din credite pe care tot cetățenii vor trebui să le achite. Iar granturile oferite de parteneri sunt pentru dezvoltarea orașului, nu pentru năzdravanii artistice.
Solicit domnului Primar să pună creativitatea pe pauză și să se concentreze pe problemele de infrastructură publică a municipiului. În cele două parcuri centrale pe post de VC-uri publice avem doar aceste 4 cabine de plastic, învăluite abundent de „parfumul” florilor din jur. Având în vedere de cât timp angajații primăriei le mută de ici-colo prin parc, înțeleg că ele au deja statut permanent și pot fi considerate construcții capitale.