„În Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de reinfectare cu COVID-19”. Asta declară Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), deși mai multe persoane au anunțat că s-au infectat repetat cu noul coronavirus. Mai mult, și fosta șefă de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, confirmase existența unor asemenea cazuri.

Tăcerea autorităților

În timp ce în lume se anunțau cazuri de reinfectare cu noul coronavirus, autoritățile de la Chișinău parcă luaseră apă în gură. Tăcerea a fost spartă de o declarație a fostului președinte, Igor Dodon, din august 2020, care anunțase că în Republica Moldova au fost confirmate patru cazuri de reinfectare. La scurt timp, MSMPS a negat declarațiile, menționând că este vorba de câteva cazuri suspecte. Ulterior, șeful de atunci al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a spus că „nu este vorba de reinfectare”, ci de „persistența virusului pe durată”.

Iar în octombrie 2020, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că două cazuri suspecte de reinfectare au fost trimise pentru examinare la Copenhaga. De atunci, autoritățile nu au mai pomenit nimic despre această problemă.

Răspuns tergiversat

Pe 21 decembrie 2020, AGORA a expediat o solicitare de informații în adresa MSMPS, întrebând instituția dacă am avut, totuși, cazuri de reinfectare. Termenii legali în care urma să primim informațiile solicitate au fost încălcați. Abia pe 22 ianuarie 2021, ministerul ne-a răspuns, însă doar la o parte din întrebări. Mai exact, ni s-a spus că „în Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de reinfectare cu COVID-19”. Așa și nu știm însă cum sunt tratate cazurile suspecte.

Din răspunsul primit, aflăm că persoanele care au suportat o formă ușoară a virusului sunt mai predispuse spre reinfectare, în comparație cu cele care au ajuns să facă pneumonie.

De asemenea, instituția o contrazice pe fosta șefă de la Sănătate, Viorica Dumbrăveanu, și spune că două probe pentru depistarea reinfectării cu noul coronavirus au fost expediate la Institutul Virusologic din Berlin, și nu la Copenhaga. O concluzie pe marginea acestora însă așa și nu există.

Dumbrăveanu: „Sunt cazuri de reinfectare”

În timp ce AGORA aștepta un răspuns la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fosta șefă a instituției a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că „sunt cazuri de reinfectare”.

„Deja nimeni nu mai pune problema și asta chiar e utopic când se vorbea de faptul că trebuie să avem imunitate colectivă. Acum vedem că sunt cazuri de reinfectare. Șansa de a scăpa o reprezintă vaccinul anti-COVID”, a spus Viorica Dumbrăveanu pe 24 decembrie 2020.

Cazuri publice de reinfectare

De menționat este că cel puțin două cazuri de infectare repetată au fost făcute publice. În octombrie 2020, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a divulgat că a fost internat în spital, fiind pozitiv la COVID-19. Asta deși se tratase de coronavirus în luna mai.

Iar în decembrie 2020, primarul de Hîncești, Alexandru Botnari, a anunțat a fost testat pozitiv la coronavirus, făcând pneumonie. Asta deși se declarase vindecat de COVID-19 în vara aceluiași an.

 

sursa

Distribuie articolul: