Multe din opțiunile tradiționale de mic dejun includ ingrediente precum lapte și ouă, dar în timpul postului creștin, acestea sunt excluse din dietă. Așadar, creștinii aleg alternative sănătoase pentru a înlocui aceste alimente și asigura aportul nutritiv necesar pentru o zi întreagă. Iată câteva idei de mic dejun potrivite pentru perioada de post, care să ofere atât nutrienți esențiali, cât și energie.

Terci din ovăz cu fructe și miere

Dacă obișnuiai să mănânci griș cu lapte, în perioada postului de Crăciun venim cu o alternativă sănătoasă pentru masa de dimineață. Încearcă terci de ovăz pe care să îl amesteci cu fructe proaspete și cu miere. În locul laptelului poți folosi lapte vegetal din soia sau migdale ori apă.

Salată de legume proaspete și tofu

Porția de sănătate de la prima oră a zilei. Poți combina pentru micul dejun de post câteva legume proaspete (ardei, roșii, salată verde, morcov, etc), iar deasupra să presari câteva bucăți mari de brânză tofu.

Pâine prăjită cu pastă de hummus

Pasta de hummus este extrem de hrănitoare și o porție delicioasă pentru micul dejun. Este o pastă asemănătoare pateului, însă conține substanțe nutritive care îți asigură un surplus de energie pentru întreaga zi. Poți consuma hummus pe pâine prăjită sau în sandwich-uri cu legume.

Smoothie din fructe și legume – mic dejun de post

Pentru a-ți pregăti un smoothie hrănitor la micul dejun vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 morcovi, o bucată de ghimbir, 2 frunze de varză kale, 2 tulpini de apio, o pară fără coajă și tăiată cubulețe, 240 gr spanac crud și o lingură de seminte de chia.

Vei pune în blender varza, para și spanacul, după care vei adăuga și morcovii, apio și ghimbirul. Le lași în blender până obții o pastă omogenă, după care îl muți într-un pahar și deasupra presari semințele de chia. Smoothie-ul de post trebuie lăsat deoparte încă 10-15 minute, până ce semințele de chia pot fi consumate.

Burrito cu tofu, boabe de fasole și salată

Un mic dejun de post pe care îl vei pregăti rapid din doar câteva ingrediente. Ai nevoie de o lipie, de o ceapă, ardei roșu, brânză tofu, salată verde și 2 ciuperci. Brânza tofu se fărâmițează și se pune la călit foarte puțin în tigaie împreună cu restul ingredientelor. Când legumele s-au înmuiat, se scot din tigaie și se condimentează cu sare, piper, după care se pune tot amestecul în lipie. Dacă vrei un burrito mai consistent, poți adăug în el și câteva boabe de fasole din conservă, avocado, zacuscă sau pastă de hummus.

Distribuie articolul: