Ludmila Crăciun este membră al Uniunii Meșterilor Populari și a moștenit pasiunea și talentul de a broda și croșeta de la mama ei. Astăzi Doamna Ludmila croșetează adevărate capodopere unice și deja recunoscute de moldovenii de peste hotare, care aleg o față de masă croșetată pentru bucătăria lor din Europa. Creațiile ei au potențialul de a fi valorificate și înregistrate drept lucrări cu indicație geografică protejată. 

Doamna Ludmila Crăciun ne-a bucurat cu lucrările sale la evenimentul Povești pe Acoperiș -„Autentic Moldovenesc”

„Pasiunea pentru țesut brodat am moștenit-o de la mama mea care a lucrat la meșter „Faur”.

 

Pentru realizarea unei lucrări se depune mai multă muncă decât vă imaginați.

„De exemplu o fața de masa depinde de dimensiunile, dar și de metoda de creare. Dacă este executată de o singura persoană atunci poate dura chiar și 2 sau 3 luni, iar dacă la ea lucrează mai multe femeie, atunci fața de masă poate fi gata în 30 de zile. Astfel pentru ca o față de masă să fie gata într-o lună este nevoie ca o persoană să croșeteze, alta să coase sau să brodeze , cineva țese apoi fața de masă trebuie spălată și călcată,” a spus Ludmila Crăciun pentru EA.md.

Lucrările Ludmilei nu sunt recunoscute doar la noi, dar și peste hotare țării. Moldovenii sunt cei care au grijă ca să le prezinte străinilor produsul nostru autohton.

Cea mai scumpă lucrare pe care Ludmila Crăciun a realizat-o este o față de masă pentru 12 persoane. Valoare ei este estimată la 16 mii de lei.

În timp Doamna Ludmila a ajuns să fie cunoscută datorită felului unic și deosebit al lucrărilor.

„Am adunat în timp ceva experiența și lucrările îmi sunt recunoscute, astfel comenzile vin din client în client. De cele mai multe ori mă întâlnesc cu clientul și stabilim toate detaliile lucrării împreună.”

 

Dacă visați să aveți în casă o capodoperă realizată de Doamna Ludmila Crăciun trebuie să vă înarmați cu multă răbdare. „Unii clienți așteaptă 2 luni, iar alții 6 sau chiar 12.”

Acest articol apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.