„Unei gheişe nu îi este permis să dorească. Unei gheişe nu îi este permis să simtă. Gheişa este artista lumii plutitoare. Dansează, cântă, te distrează, face orice vrei. Restul e în umbră, restul e secret.”

Interviul ce deschide cartea lui Arthur Golden te duce către Oroido, un mic sătuc, în care povestea micii noastre eroine prinde viață, pentru că elementul ei este apa, cea care-i tot scaldă ochii pe parcursul întregii cărți. Chiyo Sakamoto crește în cea mai umilă familie posibilă, visând să fie adoptată de vecinul său, care avea pește destul, ca să hrănească întreaga familie. Pentru că cei apropiați nu pot să-i asigure un viitor, aceștia o vând pe ea și pe sora sa, în Kyoto. Chiyo ajunge să fie slujitoare în casa celei mai frumoase gheișe din oraș – aceasta fiind și promisiunea unei școli ce avea să o pună pe același făgaș, ca să devină o artistă desăvârșită! Soarta, însă, are multe turnuri: așa cum un râu își are cursul șerpuit, așa va fi drumul micuței Chiyo (în devenire: Sayuri) timp de câțiva ani, până când cel mai neașteptat oaspete va apărea și îi va împlini destinul, îmbrățișând-o cu o mare dragoste.

„Nu cred că putem vorbi deschis despre suferinţa noastră decât după ce ea s-a sfârşit.”

Cât era de frumoasă și complicată lumea femeilor, ce luptau pentru atenția bărbaților: o străduința continuă de a fi plăcută, de a fi maestră în arta frumosului și a grației! Pentru cea ce poseda un set de calități rare viața era mai bună, iar dacă mai deținea și arta conversației: avea monopol în mijlocul chimonourilor, care pluteau pe străzile din Myiako. Însă, chiar dacă erau în centrul atenției și aveau admirația unui public enorm, gheișele erau sclavele acelei meserii. Monedă cu două părți – un pleonasm al vieții lor:  reputație și dragoste. Oare ce valorează cel mai mult? Chyio (Sayuri) ne lasă să descoperim o altfel de pagină de istorie, cea ce era ferită de ochiul occidentului modern. Dragostea i-a dat curajul, ce a făcut-o să își continue drumul, să-și atingă scopurile.

În ce constă succesul acestui roman? O fi stilul autorului, subiectul, poate personajele bine alese, conjunctura, perioada istorică sau traducerea reușită? Fericit este acel cititor ce a găsit cartea în care sunt prezenți toți acei piloni, pe care se ține o narațiune bună! Fluxul de idei și dialoguri, sensul de neperturbat, cursivitatea și imaginea clară a unei epoci desprinse de realitate, adaugă acel gust, care te obligă, în sensul bun al cuvântului, să dai cartea mai departe, să-ți dorești ca în anii ce urmează cât mai mulți oameni să cunoască povestea adevărată: basmul lumii unei gheișe să nu mai rămână un mister, ci să fie devorat de curioși.

Arthur Golden ne-a dăruit nu doar o poveste de dragoste, oricât de dulce ar suna asta, dar și un roman istoric care te ia gentil de mână, te instigă să-ți îmbogățești imaginația și te mulțumește la urmă cu o doză de curaj demn de admirat.

Cartea o găsești cu ușurință la Librarius – librăria cărților bune!