Bicarbonat și lămâie. Din dorința de a obține zâmbetul alb și strălucitor de Hollywood,tot mai multe persoane apelează la diferite metode, unele dintre ele controversate, de albire a dinților la domiciliu. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont, aduce în discuție cele mai frecvente astfel de trucuri, fie că este vorba de tratamente sau alimente cu efecte miraculoase, și ne spune dacă reușesc ele să aducă aceleași rezultate că cele obținute pe scaunul medicului specialist.

Dintii albi reprezintă un semn al sănătății și al unei bune igiene personale și sunt, de asemenea, esențiali pentru a avea un zâmbet frumos. Este de înțeles, prin urmare, de ce diferite „trucuri” de albire a dinților la domiciliu, cum ar fi preparea a diferite paște cu bicarbonat de sodiu sau, pur și simplu, consumul anumitor alimente au devenit atât de populare.

„Cei care vor să își albească dinții acasă trebuie să fie conștienți, însă, că niciuna din metodele care pot fi aplicate la domiciliu nu vor aduce aceleași rezultate precum un serviciu de albire profesională, însă uneori poată fi observată o ușoară albire a danturii. Indiferent de metodă aleasă, este esențial că înainte de aplicare această să fie discutată cu medicul dentist, pentru a avea siguranță că nu vor fi deteriorați dinții”, spune doctor Mihaela Dan.

Bicarbonat și lămâie. Această pare a fi una dintre cele mai populare metode de albire a dinților la domiciliu, fiind recomandată în diferite articole pe internet. Din păcate, atenționează medicii, repetat prea des tratamentul poate afecta smalțul dentar.

„În acest caz efectul de albire este, de fapt, unul abraziv, determinat de particulele de bicarbonat de sodiu, care îndepărtează depunerile superficiale de pe suprafața dinților. Orice acid, inclusiv acidul citric din lămâie, este dăunător dinților, deoarece scoate calciul din smalțul dentar, făcându-l mai poros și mai sensibil la carie, crescând și sensibilitatea dentinara la persoanele predispuse la această. Așadar, perierea cu lămâie este nerecomandată de către medicii stomatologi”, spune doctor ortodont.

Multe persoane sunt de părere că și fructele și legumele mai țări, precum mărul, respectiv țelină și morcovii pot avea efect de albire a dinților, comportându-se că o „periuță” de dinți naturală. „Într-adevăr, mestecarea lor îndepărtează excesul de alimente și bacteriile din cavitatea bucală. Merele conțîn și ele acid malic, substanță întâlnită și în căpșuni (și în produsele pentru albirea dinților), care poate îndepărta petele superficiale și depunerile întâlnite la suprafața dinților prin accelerarea producției de salivă. Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm la rezultatele remarcabile in ceea ce privește albirea”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Produsele de albire din comerț

Părerile medicilor sunt împărțite cu privire la eficacitatea produselor de albire disponibile în comerț. În orice caz, cele sub formă de benzi sunt de evitat, deoarece nu distribuie pastă de albire uniform. Dintîi sunt, de obicei mai puțîn albi în apropierea liniei gingiei, loc în care benzile nu pot ajunge. În schimb, utilizarea produselor sub formă de gel poate fi mai potrivită.

Uleiul de cocos

O altă metodă controversată de albire a dinților o reprezintă clătirea cavității bucale cu ulei de cocos. Conform „tratamentului”, uleiul de cocos trebuie ținut în gură timp de 20 de minute pe zi, de preferință, dimineață înainte de a mânca, pentru a ajută la eliminarea plăcii și bacteriilor din gură. Uleiul de cocos s-a fost dovedit eficient împotriva bacteriilor de tip Streptococcus mutans, care contribuie la apariția de carii și boli gingivale, astfel încât poate aduce beneficii sănătății orale, însă nu există dovezi științifice potrivit cărora ar avea și un efect de albire.

Pastele de dinți cu efect de albire

„Aceste produse disponibile în comerț nu conțin substanțe chimice cu efect decolorant, ci doar particule abrazive care îndepărtează depunerile superficiale de pe dinți, făcându-i să pară o nuanță mai albi, așa cum se întâmplă și cu periajul profesional și air-flow-ul”, explică doctor Mihaela Dan, specialist ortodont.

Așadar, diferitele „tehnici” de albire a dinților folosite la domiciliu aduc rareori rezultatele dorite, iar în unele cazuri aceste tratamente făcute după ureche pot afecta în mod negativ dinții și gingiile. Medicii specialiști subliniază faptul că sănătatea danturii poate fi asigurată în primul rând printr-o bună igienă dentară, prin vizite regulate la stomatolog și, odată, la 6 luni cu un detartraj și periaj profesional.

Sursa