Atunci când vine vorba despre sănătatea copiilor, fiecare părinte devine un fel de doctor care știe ce e mai bine. Unul dintre subiectele ce stârnește controverse în rândul mămicilor este varicela. Pentru că există tot felul de mituri legate de această afecțiune, am discutat cu medicul pediatru, Tatiana Alsaliem, care demontează anumite vorbe din popor precum că: dacă micuțul are „vărsat de vânt” nu poate fi scos afară la plimbare sau nu i se permite de făcut băiță.

Varicela cunoscută în popor “vărsat de vânt” este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care face parte din familia virusurilor herpetice. În primele 2 zile varicela se manifestă prin febră (38 – 39,4 °), oboseală, pofta de mâncare scăzută, cefalee, simptome specifice răcelii – secreții nazale apoase, strănut, tuse, dureri în gât, ușoare tulburări gastro-intestinale – dureri de burtică”, a spus medicul pediatru.

totuldespremame.ro

Următoarele 2 zile apare erupția cutanată caracteristică – la început sub formă de pete roșii sau umflături, care în decurs de câteva ore se transformă în vezicule pline cu lichid clar.

Acestea au aspect de “bob de rouă”; către a treia zi, lichidul din vezicule se tulbură (devin pustule); pustulele se transformă treptat în cruste, ca să se desprindă spontan în circa 7-10 zile. Erupțiile în varicelă cuprind tot corpul, pielea scalpului, organele genitale, palmele și mucoasele; apar în valuri, iar numărul elementelor variază de la 5-20 de vezicule la unii copii și până la sute de erupții la alții”, menționează Tatiana Alsaliem.

„Cea mai sigură metodă de prevenție a varicelei este vaccinarea”

În Moldova este un vaccin opțional și se efectuează la dorința părinților între vârsta de 9 luni – 12 ani. Se administrează 2 doze de vaccin cu diferența de 6 săptămâni. Pe lângă asta, prevenirea se poate face prin evitarea contactului cu o persoană infectată, dar și prin luarea tuturor măsurilor de precauție necesare.

doc.ro

Varicela se întâlnește cel mai frecvent la copii și ei suportă mai ușor boala, din acest motiv a și a fost trecută pe lista bolilor copilăriei. Decurge în formă mai severă și cauzează complicații la femeile gravide, la copiii cu vârsta peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imun suprimat”, a mai adăugat medicul pediatru.

În cazul copiilor fără vreun fon patologic sau boli cornice, tratamentul varicelei este unul simptomatic, precizează medicul pediatru.

Acesta este orientat spre calmarea durerilor și pruritului cauzat de erupții. De asemena, în cazul febrei înalte vom administra preparate antitermice, în cazul pruritului pronunțat vom recurge la preparate antihistaminice. Și doar formele grave vor necesita spitalizarea cu determinarea ulterioară a tratamentului corespunzător. Bebelușii se află în grupul de risc din mai multe motive – aceștia au un sistem imun imatur, periodic la ei au loc erupții dentare, care suprimă puțin imunitatea, de aceea ei sunt mai predispuși să facă o formă gravă de varicelă”, subliniază medicul pediatru.

Printre cele mai serioase complicații ale varicelei sunt: encefalita (infecție a sistemului nervos), pneumonia, deshidratarea, infecțiile bacteriene ale pielii (în urma scărpinatului intens), septicemie (infecție generală în sânge).

Ce ține de ieșitul afară, la plimbări în timp ce copilul are varicelă nu există nici o restricție, desigur dacă se vor respecta măsurile de precauție. Deci, copilul cu varicelă poate ieși la plimbare, dar trebuie să evite colectivele, terenurile de joacă sau spațiile închise unde sunt și alte persone, asta pentru a nu infecta pe ceilalți. În rest aceștia pot merge în parc, la plimbare  sau se pot juca în curte, dacă sunt la casă la sol și dispun de curte proprie”, este de părere Tatiana Alsaliem.

suntmamica.ro

Referitor la băițe, chiar este indicat să facem copiilor cu varicelă, deoarece din cauza febrei transpirația este abundentă, iar excesul acesteia va intensifica mâncărimea. Se recomandă de efectuat dușuri de scurtă durată de mai multe ori pe zi. Acestea vor ameliora pruritul și copilul va trece mai ușor peste asta. Țin să menționez că va trebui să evităm spălarea cu buretele de baie în special prin frecare, pentru a nu leza erupțiile prezente, iar ștergerea se va face cu un prosop fin prin tamponare”, a mai adăugat medicul pediatru.

Verdele de briliant poate preveni suprainfectarea veziculelor, dar nicidecum tratamentul varicelei, menționează medicul pediatru.

Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac mămicile atunci când copiii au varicelă este evitarea băiței, ceea ce nu este deloc corect. Baia sau dușul lejer din contra facilitează regenerarea erupțiilor și micșorează pruritul (mâncărimea). De asemenea, nu permit copiilor să iasă la plimbare, însă chiar atunci când au varicelă au nevoie de aer curat.

Menționez aici și faptul că unele mămici utilizează verdele de briliant pentru prelucrarea erupțiilor. Verdele de briliant este o soluţie de alcool, un antiseptic pentru uz extern, care poate preveni suprainfectarea veziculelor, dar nicidecum tratamentul varicelei. Medicina progresează și la momentul actual avem multe soluții, spray-uri, spume mai puțin agresive și mai comod de administrat”, menționează medicul pediatru, Tatiana Alsaliem.

unica.ro

 

Distribuie articolul: