Zone roşii pe piele, scuamoase, cu coji albe la suprafaţă, localizate pe scalp, între sprâncene în zona aripilor nasului sau trunchi? S-ar putea să te confrunți cu dermatita  seboreică o afecţiune cronică ce se întâlnește la peste 5% din populație. Care sunt simptomele, tratamentul și factorii de risc, am discutat cu medicul dermato-venerolog Cezara Bolocan.

Dermatita seboreica este o formă de eczemă cronic-recidivantă foarte des întâlnită ce afectează scalpul, fața și trunchiul, atât la copii cât și la adulți. Se caracterizează prin leziuni eritematoase, acoperite de scuame gălbui, ce se dezvoltă la nivelul scalpului și sprâncenelor sub formă de mătreață, pleoape și pliu nazolabial. Pruritul poate fi moderat până la sever. Nu se manifestă la fel pe parcursul unui an, ci simptomele tind să se agraveze în sezonul rece”, a spus Cezara Bolocan.

Pe lângă aspectul inestetic și senzațiile neplăcute ale afecțiunii, dermatita seboreică poate provoca și alte probleme cu timpul, precum căderea părului și complicații infecțioase.

„Cauzele sunt necunoscute, dar cele mai importante menționăm: proliferarea excesivă a diverselor specii de Malassezia (ciuperci sub formă de spori), disseborea, de fapt este un factor predispozant. În primele 3 luni de viață androgenii materni activează glandele sebacee, aceasta explicând apariția dermatitei seboreice în perioada neonatală: afecțiuni neurologice: boala Parkinson, polinevrita, siringomielie. Unele cercetări demonstrează că stresul neuropsihic și emoțional sunt totodată unul din factorii declanșatori ai afecțiunii”, a mai adăugat medicul dermato-venerolog Cezara Bolocan.

De asemenea, anumite alimente (dulciurile concentrate, sucurile dulci, fructele confiate, substanțele neuro-excitante, produse cu un conținut ridicat de iod, laptele și produsele lactate, condimentele) precum și unele medicamente cresc în mod semnificativ producția de sebum la nivelul pielii, factor favorizant pentru apariția bolii.

„Dermatita seboreica infantilă apare în mod caracteristic pe scalp (cruste difuze, groase și grăsoase), în plica cotului și plicile inghinale (o formă de „dermatita de scutec”). Forma adultului afectează scalpul, fața, barba și la nivelul sprâncenelor. Diagnosticul se stabilește de cele mai multe ori doar după aspectul clinic si anamneza ( datele din istoria bolii a pacientului)”, menționează Cezara Bolocan.

Boala cunoaște perioade de liniște sau de activitate, manifestate prin mâncărime, roșeață și scuame, precizează medicul.

 Terapia depinde de mai mulți factori, inclusiv de stilul de viață, iar măsurile generale de tratament cuprind: șampoane și geluri de dus cu ketoconazol, ciclopirox, sulfură de seleniu etc și produse de curățare fără săpun. Pentru tenul seboreic/gras se recomandă-preparate topice cu antifungice (creme, geluri, soluții). În cazul formelor cronice, rebele la tratament antifungic se administrează steroizi, de potență ușoară/ medie. Cele mai noi sunt preparatele imunomodulatoare aplicate local. Tratamentul general este rareori necesar. Doar în cazuri rebele, cu evoluție cronică se prescriu steroizi și/sau antibiotice”, a precizat medicul dermato-venerolog.

Dermatita seboreică nu este o afecțiune contagioasă

„Pacienții trebuie să fie conștienți de faptul că dermatita seboreică este o afecțiune cronică care probabil va recidiva chiar și după un tratament de succes. Prevenirea constă în primul rând în limitarea factorilor declanșatori, cum ar fi zgârierea care menține plăcile și aplicarea produselor iritante sau neadecvate. Modul sanatos de viata, alimentatie bogata in microelemente si vitamine, odihna la mare pot avea un efect favorabil pentru controlul episoadelor”, a mai spus Cezara Bolocan.

Deoarece este o afecțiune cronică, se poate manifesta întreaga viață: dispare și reapare periodic. Simptomele pot fi ținute sub control dacă se respectă regulile de igienă a pielii și dacă sunt analizați și factorii de risc.

Distribuie articolul: