În prezent, o mască de protecție este greu de găsit. Eu, cel puțin, m-am săturat să tot intru în farmacie, de două ori pe săptămână, zile în care ies din casă pentru a merge la cumpărături, și să primesc răspuns negativ atunci când întreb: „Măști aveți?”. Așa că am decis să-mi cos singură o mască reutilizabilă și am rămas mulțumită de rezultat. Acum vreau să vă arăt și vouă cum puteți să o confecționați cu lucruri pe care le găsiți în casă. Apropo, chiar dacă nu dispuneți de o mașinărie, o puteți face prin metoda tradițională, vă arăt și o tehnică de cusut pe care am moștenit-o de la bunica.

Suntem în situația în care suntem, iar protejarea este deosebit de importantă. Pe lângă spălatul frecvent pe mâini cu săpun și apă caldă, timp de cel puțin 20 de secunde, pe lângă dezinfectanții pe care îi procurăm și îi „aruncăm” prin toate buzunarele posibile, o mască de protecție este esențială.

Dacă unii specialiști spun că masca de protecție nu este necesară dacă nu ești infectat, atunci alții ne conving că trebuie să o purtăm, măcar din motivul că simptomele Covid-19 nu apar deodată, iar perioada de incubare este de circa 14 zile, respectiv, persoana purtătoare a virusului poate să nu prezinte simptome. Astfel, atât cei pe care îi întâlnim pe stradă sau în market, cât și noi, neștiind că suntem infectați, prezentăm cu toții un pericol pentru cei din jurul nostru. Deși masca nu garantează protecția absolută, aceasta ne oferă o șansă pe care eu, cel puțin, nu vreau să o ratez. Alegerea însă vă aparține. Iar cum măștile sunt greu de găsit, eu mi-am propus să cercetez mai multe tutoriale și chiar dacă nu am studiat croitoria, dispun de o mașină de cusut pe care am scos-o cu această ocazie de la naftalină.

Vă prezint, pas cu pas, cum mi-am cusut singură o mască de protecție și vă invit să încercați și voi. Așa nu va mai trebui să procurați măști de unică folosință, ci veți putea să o refolosiți de câte ori aveți nevoia, de asemenea o puteți face cadou aproapelui și, de ce nu, este un moment de relaxare, că tot ne plictisim și nu mai știm cu ce să ne ocupăm timpul.

Aveți nevoie de:

  • hârtie,
  • pix sau creion,
  • riglă
  • stofă naturală, care o să vă permită să respirați ușor, materialele sintetice nu lasă aerul să treacă
  • ac
  • ață
  • puțină răbdare.

Procesul de creație👌:

Mai întâi ne amintim lecțiile de geometrie și desenăm tiparul. Înălțimea măștii – 16 cm, marcăm mijlocul, adică 8 cm. Lățimea – 25, iar noi măsurăm jumătate, adică – 12,5 cm. În stânga sus, partea care va acoperi nasul, marcăm 2 cm, iar stânga jos, în zona bărbiei, marcăm 4 cm. În zona opusă, adică partea dinspre urechi, în dreapta, de la mijloc în sus și în jos, marcăm 4 cm.

Este timpul să unim punctele ca în imaginile de mai jos…

…și să rotunjim unghiurile: în partea din față, în zona gurii și a nasului și în zona ochilor, acolo unde creăm o adâncitură.

Tăiem modelul, iar după forma obținută pregătim 4 piese de stofă în dublu exemplar. Dacă aveți o țesătură cu print, așa cum am avut eu, atunci aveți grijă ca două câte două bucăți să fie parte a unei laturi, exterioară și interioară (de parcă s-ar privi în oglindă). Două bucăți trebuie tăiate cu rezervă de circa 2 cm în părți, pentru că din aceste rezerve vom crea marginile. Unim bucățile și trecem la cusut pe dosul stofei. O puteți face atât cu mâna (vă arăt o tehnică în video), cât și la mașina de cusut, dacă dispuneți de una.

După ce am tras câte o linie e bine să călcăm stofa, pe față, în zona cusăturii pentru a o îndrepta. Ulterior, unim piesele obținute și coasem pe dos, partea de sus și de jos, după care întoarcem modelul pe față și călcăm din nou. Pliem în două, rezervele de stofă din părți și le coasem.

Mai avem puțin și masca e gata. Atașăm elasticul, pe care îl alegeți în funcție de rigiditate. Al meu se întinde ușor așa că mi-au fost suficienți 12 cm de elastic pentru fiecare ureche. Sunt câteva metode prin care puteți atașa elasticul. Eu am ales să o fac din două părți, dar puteți să-l introduceți în pliul creat pe margini, cu ajutorul unui ac de tip bold.

Masca e gata!

*Se recomandă purtarea măștii nu mai mult de două ore sau până se umezește. Se spală cu apă caldă/fierbinte și detergent. Se usucă și se calcă la temperatură înaltă. 

Urmăriți întreg procesul în video de mai sus.

Autor: Cristina Popov, editoră EA.md

Foto: Arhiva personală, Facebook.com