Vrem ca hainele să țină și tare ne mai întristăm dacă am dăunat uneia, îngrijind-o necorespunzător. Pentru o curățare eficientă, care să nu distrugă țesătura, trebuie să acorzi atenție nevoilor materialului și regulilor sale de spălare. Atrage mare atenție la informațiile referitoare la îngrijirea materialelor din care sunt confecționate articolele vestimentare, astfel încât să știi cum să ai grijă de ele.

Principalele tipuri de stofă și detaliile de care să ții cont:
Bumbacul

Este un material preferat de multe persoane care au pielea sensibilă, dar și de mamele care vor să protejeze pielea delicată a bebelușilor, mai ales în primul an de viață. Fiind un material atât de căutat, este important să se cunoască și cerințele lui în legătură cu spălarea, care sunt menționate pe etichetă, de exemplu spălarea la temperatura maximă de 30 sau 40 de grade. Astfel, pentru curățarea lui se poate folosi deterget obițnuit, înălbitor sau soluții speciale pentru eliminarea petelor rezistente.

Inul

În ciuda aspectului rigid și a rezistenței sale, inul este un material care se mototolește cu ușurință. Acesta trebuie spălat cu apă caldă, detergent lichid și soluții pe bază de bicarbonat și oțet alb. De exemplu, adaugă jumătate de cană de oțet în cuva pentru detergent, când folosești mașina de spălat sau două linguri de bicarbonat de sodiu înmuiat în apa, alături de detergent. Folosirea înălbitorilor este contraindicată.

Lâna

Este un material natural elastic, care nu se cutează și nu reține mirosurile în țesătură. Se curăță cu apă rece, dar trebuie evitați înălbitorii. Pentru o grijă deosebită în procesul de spălare, setează mașina de spălat la programul dedicat lânii sau apelează la o curățătorie profesională pentru curățarea chimică.

Mătasea

Este un material prețios, dintr-o fibră fină, dar rezistentă, care are nevoie de o atenție specială. Fiind sensibilă la temperaturi ridicate și la frecarea de alte materiale, se recomandă spălarea acesteia doar cu apă rece. În același timp, se recomandă să se spele în întregime, chiar dacă vrei să tratezi doar o anumită pată, pentru că apa lasă urme pe suprafața materialului când se usucă.

Vâscoza

Este un tip de material sintetic, care seamănă cu bumbacul, însă este mai sensibil la apă caldă și se recomandă să fie călcat cu un aparat de călcat vertical care este sigur pentru toate tipurile de materiale.

Nylonul

Se mai numește lycra sau spandex și este un material sintetic, care se întreține și se curăță ușor, fără să respecți reguli stricte, având o rezistență ridicată la purtare. Totuși, fibrele de nylon sunt sensibile la căldură, așa că este bine să se evite călcarea hainelor din acest material la temperaturi ridicate sau folosind funcția de călcare cu abur.

Poliesterul

Acesta este un material durabil, din fibre sintetice, care se întreține ușor și poate fi curățat cu înălbitori și soluții de scos petele (atenție însă, este nevoie de o diluare a acestora înainte de folosire).

Pielea întoarsă

Este un material care se folosește cel mai adesea în confecționarea gecilor. Petele superficiale se pot îndepărta cu soluții speciale pentru acest material, pe bază de oțet, cu gumă de șters sau cu o perie fină.

Satinul

Este o țesătură fină, moale, dar sensibilă la temperaturi ridicate, fiind recomandată spălarea cu apă rece. De asemenea, în momentul spălării nu trebuie să se folosească o cantitate mare de detergent, pentru a nu distruge textura.

Catifeaua

Este un material natural pretențios, cu o textură fină și netedă, dar care se întreține destul de greu. Catifeaua naturală se spală cu apă rece, manual și nu trebuie folosiți înălbitori, însă cea sintetică este mai ușor de curățat, putând fi introdusă în mașina de spălat.

Sursa