Tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere internă, motiv pentru care mai toate guvernele îi încurajează pe șoferi să se reorienteze către cele care emit un nivel cât mai redus de noxe.

Mașinile hibrid

Prima mașină hibrid produsă în serie a apărut pe piață în 1997. Mașinile hibrid funcționează cu un motor pe benzină sau diesel, în tandem cu un motor electric separat.

Bateria care alimentează motorul electric al unei mașini hibride este de capacitate mică, ceea ce înseamnă că poate fi încărcată cu ușurință în mișcare, fie de motor, fie de electricitatea generată atunci când vehiculul rulează sau frânează.

Avantajele și dezavantajele mașinilor hibrid

Din cauză că mașinile hibrid pot circula doar pe distanțe scurte în mod pur electric, nu mai mult de 30-40 de kilometri, acestea tind să fie destinate mai degrabă condusului în oraș. Sistemul de oprire-pornire înseamnă că te poți deplasa în aglomerație doar în modul electric, fără a polua, însă atunci când aglomerația dispare, motorul termic pornește.

Când conduci în afara orașului, motorul electric te ajută, în special în timpul reprizelor de accelerație, iar acest lucru ar trebui să te ajute să obții un consum mai redus de carburant, deci o autonomie ceva mai mare. Însă, dacă ai tendința de a conduce rapid, avantajele pot fi relativ mici, deoarece motorul termic va funcționa aproape fără oprire.

De aceea, mulți șoferi de mașini hibrid consideră că cifrele lor de consum de carburant din lumea reală sunt mai mici decât ar fi sperat.

Plug-in hibrid

Un vehicul hibrid plug-in (PHEV) este foarte asemănător cu unul hibrid standard. Și aici există baterie și un motor electric pentru a sprijini funcționarea celui clasic. Principala diferență este că bateria are o capacitate mai mare, deci și autonomia este în creștere. Dimensiunea bateriei înseamnă că nu poate fi reîncărcată de mașină, ca la un hibrid obișnuit. În schimb, la fel ca o mașină complet electrică, trebuie să conectezi mașina la curent.

La o încărcare completă, un PHEV va avea o autonomie electrică de cuprinsă între 50 de kilometri și cel mult 80 de kilometri. Odată ce bateria este descărcată, trebuie să te bazezi doar pe motorul termic pentru a continua călătoria. Dacă bateria este goală, motorul electric nu va porni deloc, deci este necesară încărcarea. Dar asta nu înseamnă că rămâi în pană de curent, pentru că ai aportul propulsorului termic.

Avantaje și dezavantaje ale mașinilor plug-in

Un PHEV este o investiție numai dacă naveta zilnică este mai mică decât autonomia bateriei electrice. Iar asta înseamnă că o poți pune la încărcat, acasă, în fiecare noapte, iar astfel folosești foarte rar motorul clasic.

Dacă însă faci călătorii mai lungi, atunci bateria nu mai este de niciun ajutor, ea reducând performanța mașinii și crescând consumul de combustibil.

Mașinile electrice

Numărul de mașini electrice crește deja rapid pe drumurile din Republica Moldova, așa că există și o paletă mai largă de opțiuni. În prezent, găsești electrice în aproape orice clasă auto: de la mașini de oraș și supermini, hatchback-uri de familie, mașini premium și chiar SUV-uri.

Însă timpii de încărcare depind de dimensiunea bateriei și de puterea la care o poți încărca, iar asta o faci fie acasă, fie folosind un punct de încărcare public.

Avantajele și dezavantajele mașinilor electrice

Emisiile zero reprezintă punctul către care se îndreaptă mașinile, așa că, deși modelele hibrid și PHEV-urile sunt un pas în direcția corectă, o să ai nevoie de o mașină complet electrică pentru a fi „verde” cu adevărat.

În comparație cu modelele tradiționale, vehiculele electrice pot părea scumpe, dar costurile de exploatare sunt extrem de scăzute. Un alt mare avantaj este liniștea din timpul deplasării.

La călătoriile mai lungi, „anxietatea autonomiei” își va face imediat simțită prezența. Deși sunt destule puncte de încărcare, totuși nu sunt suficient de multe. La care se mai adaugă și timpii pe care îi petreci la stația de încărcare, pentru că nicio mașină electrică, oricât de performantă ar fi, încă nu poate să fie complet încărcată la fel de repede precum alimentezi rezervorul cu benzină sau motorină.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: