Transportul public este unul dintre cele mai nesigure locuri pe timp de pandemie. O spun specialiștii, o demonstrează și realitatea obiectivă. Pe de o parte pentru că înghesuiala care se întâmplă, în pofida regulilor scrise de autorități, se pare că nu poate fi oprită de nicio forță, iar pe de altă parte pentru că numărul celor care încearcă „să ducă de nas sistemul” este din ce în ce mai mare. După ce Comisia Extraordinată de Sănătate Public a interzis accesul fără mască în microbuze și troleibuze, unii călători și-au făcut un scop din purtarea incorectă a acestor elemente care ar trebui să ne protejeze de o potențială infectare cu coronavirusul de tip nou, scrie AGORA.md.

Am ieșit la o plimbare cu transportul public din capitală și am încercat să observ care este atitudinea oamenilor față de securitatea proprie, dar și a celor din jur. Încă de la stație am observat călători care țineau masca în buzunarul din față a cămășii, în geantă, atârnată de cot sau sub bărbie. Când au constatat că troleibuzul de care au nevoie se aproprie, și-au pus masca peste gură. Nasul l-au lăsat liber.

„Ca să pot respira pe zăpușeala asta”, a spus o femeie.

Crezul acesteia pare să fie unul general acceptat. Cei care se așezau comod pe scaunele cu tapițerie albastră, lăsau ușor masca până sub barbă. Unii, mai curajoși, intrau fără protecție în mijlocul de transport și se strecurau în mulțime.

Taxatoarea, o femeie blondă, cu păr tuns scurt, își făcea loc cu coatele printre călători și îi îndemna să transmită taxa. Și ea poartă mască, dar doar peste gură. Privirea care i se întâlnea cu cea a persoanelor fără mască era urmată de tăcere, semn că poporul s-a adaptat pandemiei. Pentru comparație, când starea de urgență era proaspăt declarată, călătorii fără protecție pe față erau imediat rugați să coboare.

Citește și: Cum mi-am cusut o mască de protecție din bumbac. Vezi fiecare pas (Tutorial video)

Majoritatea oamenilor ne-au spus că măștile medicinale sunt mult mai costisitoare și au procurat în schimb măști textile. Totuși, unele persoanele aleg să poarte aceeași mască medicinală încontinuu. Uneori, acestea sunt spălate și puse la uscat, în ciuda avertizărilor din partea autorităților.

Asta în timp ce specialiștii ne avertizează că mască chirurgicală sau cea de unică folosință trebuie schimbată la fiecare două ore sau imediat ce este umezită. Pentru că pe timp canicular aceasta se umezește și mai repede, efectul ei protector scade și crează condiții pentru înghițirea potențialilor vapori cu virus.

Amintim că, purtarea măștilor a devenit obligatorie în spațiile închise la nivel național începând cu data de 16 mai, anunțul fiind făcut de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Exportul de măști medicinale din Republica Moldova a fost interzis până la 15 iulie, curent. O hotărâre în acest sens a fost luată de Cabinetul de miniștri. Inițial, interdicția de export a măștilor, mănușilor și dezinfectanților fusese aprobată până la 15 aprilie 2020, ulterior aceasta a fost prelungită până la 30 iunie.

AGORA precizează că starea de urgență în sănătate publică a fost extinsă până pe 15 iulie, cu posibilitatea prelungirii acesteia în caz de necesitate. Decizia a fost luată pe 23 iunie de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Totodată, autoritățile au hotărât să mențină restricțiile de traversare a frontierei de stat, precum și aflarea în spații publice în grupuri mai mari de trei persoane și aflarea pe terenurile de joacă, sportive și în zonele de agrement.

Cristina Homen, participantă la Academia de Jurnalism Participativ

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!