Masajul bebelușului este recomandat atât de medicii pediatri, cât și de către neonatologi, pentru că are numeroase beneficii. Poate fi realizat încă din prima săptămână de viață, dar este important să fie efectuat cu grijă, astfel încât să fie perceput de bebeluș ca un moment de relaxare. Acest lucru înseamnă că mișcările trebuie să fie blânde, deoarece sistemul osos al copilului este fragil, iar pielea, în primele luni, este sensibilă și se poate irita foarte ușor. Produsele de îngrijire folosite în timpul băiței și a masajului ar trebui alese cu grijă, astfel încât să fie cât mai naturale.

Majoritatea părinților evită masajul bebelușului în primele luni de viață, de  teamă că vor face anumite mișcări greșite sau pentru că bebelușul ar putea răci. Dacă este vorba despre primul copil, temerile sunt și mai mari. Specialiștii spun că, în prima lună de viață, masajul bebelușului ar trebui să fie ca o mângâiere, deoarece aceștia sunt destul de sensibili. După o lună sau două, se poate începe un masaj propriu-zis, efectuat, de asemenea,  cu multă blândețe.

Camera în care bebelușul va fi răsfățat cu mișcări relaxante trebuie să fie bine încălzită (23-25 de grade) pentru ca cel mic să se simtă confortabil dezbrăcat. Televizorul sau radioul ar fi indicat să fie oprite, iar în locul lor se poate pune un carusel muzical cu sunete liniștitoare. Bebelușul trebuie așezat pe pat sau pe o saltea mai rigidă, pe care poți pune un prosop sau o pătură moale.  În cazul în care vrei să transformi acest masaj într-o activitate de rutină, (bebelușii iubesc rutina și actele previzibile) alege un moment al zile și respectă-l mereu. Majoritatea părinților preferă să efectueze masajul bebelușului după baie, pentru ca acesta să doarmă liniștit și relaxat.

Pentru ca prichindelul să aibă parte de relaxare este important să fii destinsă, calmă și într-o stare pozitivă. Asta, pentru că emoțiile și stresul se transmit copilului. Specialiștii spun că trebuie masate toate părțile corpului. Se începe cu picioarele, apoi se continuă cu burtica, brațele și spatele.

 

Masajul picioarelor

Prinde piciorul bebelușului cu mâna stângă, iar cu dreapta efectuează un masaj al tălpilor, dinspre călcâi spre vârful piciorului. În cazul în care bebelușul se gâdilă, renunță la masajul tălpii și treci direct la picioare. Se procedează la fel: prinzi piciorul cu mâna stângă și masezi ușor de sus în jos, cu mișcări delicate, apoi prinzi piciorul cu ambele mâini și repeți această mișcare.

Masajul burticii

În această zonă el se face cu grijă și cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.

Masajul brațelor

Ridică ușor brațul bebelușului și ține-l cu mâna ta stângă, apoi cu dreapta masează ușor, prin alunecare de sus în jos. Repetă mișcarea de trei – patru ori.

Masajul spatelui

Pune bebelușul să stea pe burtică, apoi masează-l cu mișcări fine de la fund spre gât, apoi în sens invers. După ce faci acest lucru de patru – cinci ori, poziționează-ți două degete (arătător și mijlociu) pe părțile laterale ale coloanei și trece-le de jos în sus de câteva ori, fără să apeși.

Beneficiile masajului pentru bebeluși 

  • previne constipația deoarece mișcările circulare pe burtică îmbunătățesc tranzitul intestinal;
  • reduce nivelul de stres cauzat de toate lucrurile cu care cei mici intră în contact și pe care nu le cunosc;
  • ameliorează durerile provocate de colici;
  • crește calitatea somnului;
  • stimulează circulația;
  • creează o legătură emoțională puternică între părinte și bebeluș;
  • ajută bebelușul să își fortifice musculatura.

Distribuie articolul: