Mărioara-Dumitrița Cheptene, moldoveanca din satul Recea, raionul Strășeni este triplă campioană mondială la Show Dance Standard: Divizia Profesională. Din Moldova a ajuns să locuiască de aproape 10 ani la Paris și de doi ani s-a retras din „ringul” sportiv. Acum arbitrează perechile care îi erau cândva concurente, joacă în filme, este model, antrenoare, scrie cărți și este coach în dezvoltare personală.

Cum a pornit dragostea pentru dans

Toată istoria ei de succes a început din peticul de pământ din raionul Strășeni, la vârsta fragedă de cinci ani, când a vizionat un balet televizat ochii ei începuse a licări și i s-a ivit visul de a fi balerină, „însă, cum baletul la acel moment era mai slab dezvoltat în țară față de dansul sportiv, l-am ales pe cel din urmă, și nu am niciun regret, oricum le-am practicat pe ambele pe toată durata carierei mele”. A ajuns să fie o sportivă de succes care și-a reprezentat țara la cel mai înalt nivel și a adus acasă nenumărate trofee.

„Succesul este rezultatul supraviețuirii numeroaselor înfrângeri. Acestea s-au prezentat sub forme numeroase, lipsa de timp liber petrecut cu prietenii, ore în șir consacrate antrenamentelor (3-6 ore pe zi), renunțarea la multe plăceri ale vieții și urmarea cu obstinație a obiectivelor stabilite, cu multă disciplină și rigurozitate. Pe toată perioada acestui parcurs familia și antrenorii au fost cei care m-au susținut fără echivoc”, spune eroina noastră.

A lucrat foarte mult pentru a-și îndeplini visul și trei weekend-uri din patru, timp de 23 de ani, era prezentă la diferite competiții, în diferite țări, pe diferite continente, de talie națională și internațională, „nu le mai știu numărul, însă, știu că fiecare din ele a jucat un rol primordial în obținerea realizării finale”, spune Mărioara.

„Emoțiile titlului la Campionatul Mondial la 10 dansuri din 2015 în Germania au fost simple, am simțit că piatra de pe suflet a dispărut, totul s-a luminat, visul s-a împlinit. Pregătirile au fost intense, mai ales de când eram la Paris și anii precedenți luasem locul cinci, apoi trei, iar în final – primul. De mică am râvnit acest rezultat. Eforturile, sacrificiile, munca asiduă, dificultățile spre obținerea acestuia au influențat spre plăcerea supremă de a urca pe podium, a fost mai degrabă o împlinire a ego-ului. Ceea ce nu pot să spun despre titlul mondial obținut în decembrie 2018 la Riga, rezultatul acesta fiind total neașteptat, culmile fericirii au pătruns în toți porii corpului meu”, declară Mărioara-Dumitrița Cheptene.

Mândria cea mare

„Mă mândresc nespus cu ceea ce am devenit în urma acestei cariere. Identitatea pe care mi-am creat-o, încrederea, atitudinea, puterea de a înfrunta obstacolele, simțul organizării care s-a dezvoltat – toate mă fac să fiu total recunoscătoare acestui parcurs”, recunoaște Dumitrița.

Succesul și înfrângerile

Drumul spre acest vis nu a fost ușor, afirmă ea, dar „dacă ar fi să-l mai parcurg o dată, aș face-o. Orice succes implică mai multe înfrângeri decât câștiguri. Toate emoțiile trăite au fost unice, iar fiecare etapă a fost una exaltată”. De doi ani, Mărioara-Dumitrița Cheptene nu mai dansează cu numărul pe spate și a renunțat la concursuri, dar afirmă că „să te retragi la momentul potrivit din sport este de o importanță majoră.”

„După al treilea titlu mondial, ajungând și la o vârstă decisivă pentru a evolua și pe plan personal, am decis să transform acest parcurs într-o altă formă. Acum predau în țară și peste hotare, arbitrez, fac show-uri și nu duc dorul pentru că sunt mereu activă în acest domeniu”, mai spune Mărioara.

Cum a ajuns la Paris

Drumurile succesului au dus-o la Paris și i-au legat soarta cu cel care vede lumea în același ritm ca și ea.

„În ziua în care partenerul meu din Moldova a încetat cariera sa, am căutat un alt partener și destinul m-a orientat spre campionul Franței – Steeve Gaudet, care locuia la Paris. Am făcut o probă de o săptămână în urma căreia decizia a fost influențată de această alegere”, își amintește moldoveanca.

Arbitru înseamnă responsabilitate

După ce a concurat de nenumărate ori, a decis să fie ea cea care decide cine ia locul de frunte. „Un pas natural și o pagină nouă în sportul de performanță este să o continui în calitate de arbitru pentru a alege prin viziune, expertiză și experiență cele mai talentate cupluri și perechile potențial reprezentative la campionatele mondiale și europene”.

„Arbitru în dans sportiv înseamnă responsabilitate. Cariera, viața și visele unui atlet depind de acesta” – Mărioara-Dumitrița Cheptene.

„Activitățile mele în acest moment sunt diverse. Cu situația actuală pandemică, când tot ce ține de dans este închis, am profitat de acest moment pentru a dezvolta potențialul meu în alt mod și pentru a atinge cele mai profunde aspirații. Astfel, am finalizat un Master 2, specialitatea Coaching în dezvoltare personală, la cel mai înalt Nivel – 7 RNCP, cadru superior. Toată energia mea se concentrează acum spre dezvoltarea  acestei meserii frumoase, acțiunile căreia dă în general repercusiuni pozitive în toate celelalte domenii”, ne spune Mărioara-Dumitrița Cheptene.

7 Vicii – povestea unui film cu cea mai potrivită actriță

Încercările Mărioarei nu se opresc aici și de curând și-a încercat și talentul de actriță în filmul „7 Vicii” care pare că i se potrivește de minune. Ea – o balerină de succes, așa cum doar dansatoarele de la Teatrul Bolşoi din Moscova pot fi. El – cel mai bun balerin de la Opera din Paris. Perechea ideală pentru un renumit concurs din Londra. Doar că ea suferă un accident în urma căruia nu mai poate urca pe scenă și… finalul este tragic – aceasta este drama filmului în care moldoveanca noastră va juca în rolul principal.

„Rolul în filmul „7 Vicii” mi-a fost propus de un argentinian ce locuiește în Paris. Acesta a îndrăgit dansul nostru în urma unui eveniment la care el era fotograf. Gabriel avea ideea de a produce acest film de foarte mulți ani însă, abia acum a prins culoare, am finalizat filmările și montajul, iar acum urmează ca lung-metrajul să fie prezentat în octombrie la Festivalul de la Cannes”, spune moldoveanca.

Drumul spre glorie – narat într-o carte

„Viața de dansator sportiv, ca și orice alt sport sau profesie este una fermecătoare în cazul în care aceasta e practicată cu multă pasiune, dorință, determinare si ambiție”, declară în final Dumitrița.

Întregul drum al ei „spre stele” l-a narat în cartea „Un vis, un dans, o stea!” pe care vorbitorii de limbă franceză o pot deja lectura.

Autoare: Nemîchin Micaela, stagiară