Marina Bostan este lector universitar la Catedra Informatică și Matematică la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În 15 ani de predare universitară și școlară, Marina Bostan a văzut cum societatea modernă și tehnologiile au schimbat studenții. Iată ce aspecte le sunt extrem de utile în viață studenților de la pedagogie și de ce le recomandă să opteze pentru o carieră în domeniul Tehnologiilor Informaționale.

Munca și studenția – mână în mână

„S-a micșorat numărul de studenți în ultimii ani, dar de cealaltă parte este interes să învețe, vin studenții, iar asta ne bucură mult. Foarte mulți studenți acum lucrează. Dacă pe timpuri era în grupă 1-2 care lucrau doar, acum avem 1-2 care nu muncesc și sunt în căutare. Acuma studenții sunt nevoiți să lucreze și să învețe în paralel, să îmbine lucrurile acestea. Iar noi ca profesori consider că trebuie să înțelegem lucrurile, să îi susținem în acest demers. Oricum, orice lucru, orice muncă, fără practică nu poate fi maxim productiv”, ne spune Marina Bostan, Lector universitar, Catedra Informatică și Matematică (UPSC).

Criza de profesori, criza de laboranți

„Totuși studenții optează, vorbesc acum despre Informatică, nu să fie profesori, dar mai curând programatori, ingineri sau tehnicieni foarte buni. Și atunci și noi am fost nevoiți să deschidem specialitatea de informatică științe exacte. Nimeni însă nu-l încurcă să facă activitatea practică la școală sau liceu. Având modulul psihopedagogic, studentul va putea fi angajat și în calitate de cadru didactic la școală sau liceu, dar și în calitate de laborant. Școlile acum sunt în criză și de profesori, dar și de laboranți, care să aibă grijă de tehnica. Școlile țin pasul cu tehnologiile și instalează table interactive, televizoare, laptopuri; încearcă să aibă măcar un calculator cu proiector în fiecare clasă –  așa ca lecțiile să devină mai captivante, mai interesante, să ridicăm motivația la copii – deci toate trebuie întreținute”, precizează Marina Bostan.

Un profesor bun se descurcă în toate

„Cu anii capeți experiență, colegii îți mai oferă un sfat, te îndrumă – ne descurcăm în munca noastră și vedem care lacune putem foarte repede să le acoperim. Toate programele noastre ne străduim să le adaptăm în așa formă ca să fie și clar studenților de la început, dar și ca să poată să crească, să se dezvolte mai departe. Am validat un lucru însă, de-a lungul timpului – dacă ești un profesor o să poți să te descurci în toate, nu contează unde vei lucra mai departe – te vei descurca. Aici nu te învață doar să predai, să arăți sau să evaluezi, dar și cum să predai – lucru foarte important: tehnici, metodologii, tehnologii, cum să abordezi oamenii, cum să comunici, cum să vorbești. Deoarece în lumea noastră foarte mult lipsește comunicarea verbală, între oameni”, mai precizează intervievata.

„Atmosfera la universitate este una bună, toți colegii sunt foarte calmi, binevoitori. De fiecare dată când am avut nevoie de ajutor în mai multe domenii și, chiar dacă nu-i cunoșteam atât de bine, n-am fost respinsă, m-au ajutat. E valabil și în cazul student – profesor” – Marina Bostan.

 

Detalii despre admiterea online la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” afli AICI.

Alegeți o facultate în domeniul informaticii și tehnologiilor Informaționale la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

P