Sportiva Mariana Eșanu Cherdivara este triplă campioană europeană, dublă campioană mondială și singura sportivă de lupte libere feminine din Republica Moldova care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. De mai bine de 12 ani practică acest sport de performanță, iar faptul că are deja doi copii, o familie frumoasă și o casă la țară de îngrijit, nu o oprește cu nimic din ascensiune.

Cele mai bune rezultate din cariera campioanei încep din anul 2009: locul întâi la campionatul European la cadeți, în 2010-2011 dublă campioană europeană la juniori, 2012-2013 dublă vice campioană mondială la juniori, vice campioană europeană la seniori în 2017, iar cel mai recent rezultat obținut este de la cupa mondială din 2020: vice campioană și locul trei la turneul de calificare European pentru Tokyo.

Pasiunea ei pentru acest sport a fost cultivată încă din copilărie, de mică se vedea că vrea să fie luptătoare. Primii pași către sport au fost la judo, acolo a început drumul către succes în satul Bahur. Prima ei competiție a fost cupa de la Călărași, unde a obținut un loc de frunte și a simțit că vrea să ajungă o luptătoare de succes. Acest vis s-a împlinit grație familiei care au susținut-o mereu și au încurajat-o să continue pe acest drum.

„Soțul! Nu știu dacă mai există așa soți. Mereu mă înțelege și îmi permite să practic acest sport în continuare. El mereu îngrijește de copii când eu sunt plecată peste hotare la competiții, aș spune că el câteodată are chiar rolul de mamă. Pentru mine faptul că eu nu sunt alături de ei este foarte dureros și greu, dar trebuie să fiu o luptătoare nu doar pe saltea, dar și în viața de zi cu zi”, a spus Mariana Eșanu Cherdivara.

Deci să combini rolul de mamă, soție și campioană sportivă, este foarte greu, dar nu imposibil atunci când ai alături de tine o persoană care îți va întinde o mână de ajutor.

Mândria cea mai mare a Marianei sunt doi copilași minunați Andreea și Mihai, ei sunt cei care o motivează de fiecare dată să aducă medalii acasă.

„Mama să aduci medalii acasă, noi te așteptăm și te iubim” spun ei de fiecare dată când plec la competiții. Despărțirea de ei este foarte grea”, ne-a spus sportiva calificată la jocurile olimpice de la Rio.

Timpul departe de soț, familie și copii este cel mai mare sacrificiu făcut pentru a ajunge o luptătoare de performanță.

Cel mai frumos moment din cariera Marianei a fost participarea la jocurile olimpice de la Rio din 2016. De atunci a trecut multă vreme, dar emoțiile până în ziua de azi o cutremură. Iar amintirea care are o importanță emoțională foarte mare pentru întreaga familie este atunci când Mariana a fost desemnată vice campioană europeană la seniori în 2017. A luptat și a obținut acest rezultat împreună cu băiețelul ei, care atunci era sub inimă.

„Am devenit vice campioană europeană la seniori în 2017 și nici nu știam că port a doua inimioară cu mine. Eram însărcinată cu băiețelul”, povestește Mariana.

În fiecare zi face naveta din sat spre Călărași, acolo unde se antrenează. Competițiile și cantonamentele îi ocupă tot timpul, iar pentru hobby-uri și alte activității nici nu are timp pentru a se gândi. Recunoaște însă că și-ar dori foarte mult să activeze și în alte domenii. Sportiva recunoaște că, din punct de vedere financiar, familia este întreținută doar de soțul Marianei. Luptele libere nu reprezintă un venit stabil și de departe nu e suficient pentru întreaga familie.

„De multe ori mă gândesc să mai activez și în alte domenii, căci la această vârstă, cu doi copii, nu pot să las toate grijile financiare pe umerii soțului. E foarte greu atunci când doar el muncește”, afirmă Mariana Eșanu Cherdivara.

Acum scopul principal al Marianei este să se califice la jocurile olimpice de la Tokyo. Peste două săptămâni are campionatul European, care reprezintă ultima șansă pentru a se califica la jocurile olimpice.

Marian Eșanu Cherdivara vine cu un sfat pentru tinerele fete care la fel vor să practice acest sport: „Fiți sigure pe forțele voastre și în ceea ce vreți să faceți. Totul este posibil dacă ai dorință și încredere.”

Autoare: Micaela Nemîchin, stagiară