Renumitul regizor moldovean, autor mai multor creații cinematografice care au cucerit întreaga lume, Emil Loteanu, ar fi împlinit astăzi 84 de ani. 

Emil Loteanu, declarat drept „cel mai bun regizor din istoria Moldovei” s-a născut la data de șase noiembrie, 1936, în satul Clocușna, raionul Ocnița. Printre filmele regizate care i-au adus popularitatea în tot spațiul URSS și nu doar se numără Poienile roșii (1966), Lăutarii (1971), Șatra (1975), Gingașa și tandra mea fiară (1978), Anna Pavlova (1983) și Luceafărul (1986).

Acesta și-a făcut studiile la școala din Clocușna. După anexarea Basarabiei de URSS, Emil a rămas la Rădăuți împreună cu tatăl său, în timp ce fratele său, Marcel, și-a însoțit mama la București.

Mai apoi, a urmat studiile la Liceul Sf. Sava din București, iar în anul 1950, pe când familia Loteanu locuia lângă Studiourile Sahia, în casa lor s-a turnat filmul artistic „Viața învinge”. A încercat să dea examen la IATC București pentru a studia cinematografia, dar dosarul său de admitere a fost respins.

 

În anul 1952, s-a întors în Basarabia cu scopul de a urma studii de cinematografie la Moscova. În perioada 1953-1954, a fost actor la Teatrul dramatic „A.S.Pușkin” din Chișinău.

În anul 1985 a revenit în Moldova, iar în perioada 1987-1992 a ocupat funcția de președinte al Uniunii Cineaștilor din R. Moldova. Pe parcursul carierei sale, Emil Loteanu a fost premiat cu mai multe titluri, precum Maestru Emerit al Artei din RSSM (1969), Artist al Poporului din Federația Rusă (1980), titlul de membru de onoare al Academiei Internaționale de film Nike. De asemenea, a primit Premiul de Stat și Ordinul Republicii. În anul 2001, a primit Premiul pentru excelența artei regizorale, decernat la Ateneul Român din București.

Emil Loteanu a decedat la data de 18 aprilie 2003 într-un spital din Moscova și înmormântat în cimitirul Vagankovo.

Sursa

Distribuie articolul: