Denis Roșca, autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova a selectat câteva secvențe din 10 filme memorabile cu moldoveni. „Maria, Mirabela”, „Lăutarii”, superba creație „ O șatră urcă la ceruri” – sunt doar câteva dintre ele.

O selecție inedită, atât de cunoscută de câteva generații încoace, fiind principala sursă de cultură generală și obiect al admirației, datorită conaționalilor noștri. Fiind copii știam pe de rost cuvintele piesei „Maria, Mirabela”, muzică de Eugen Doga. Cine nu cânta împreună cu Rada ( Svetlana Toma în „O șatră urcă la ceruri”) – „hop, hop, hop”?

Denis Roșca a decis să ne amintească de câteva dintre cele mai remarcate filme cu actori moldoveni în distribuiție. „Sunt selectate cele mai memorabile momente din 10 filme create de moldoveni, ele pot fi numite și colecția de aur a cinematografiei moldovenești.

Fiecare își va aminti de copilărie, când privea atent aceste capodopere artistice”, scrie autorul.

10 filme cu moldoveni în distribuiție

Maria, Mirabela – este un film româno-sovietic din 1981.

Văleu, văleu, nu turna – comedie, realizată de către studioul cinematografic Telefilm Chișinău în anul 1991.

O șatră urcă la cer – film sovietic din anul 1975, regizat de regizorul moldovean Emil Loteanu. Rolul principal feminin, jucat de actrița Svetlana Toma, din Chișinău.

Țiganul – producție sovietică din anul 1979. În rolul principal, regretatul actor, Mihai Volontir

Tunul de lemn – film de ficțiune artistică, realizat de către studioul cinematografic MoldovaFilm în anul 1986. În distribuiție Veronica Grigoraș și Vasile Tăbârță

Lăutarii – film moldovenesc din anul 1971, regizat de regizorul moldovean Emil Loteanu.

Dimitrie Cantemir – film realizat de celebrul regizor și scenarist Vlad Ioviță (Chișinău), în colaborare cu operatorul de imagine Vitalie Kalașnikov (Moscova) în anul 1973. În rolul principal – Mihai Volontir.

Poienele Roșii – film de Emil Loteanu. În distribuție Grigore Grigoriu și Svetlana Toma. 1966, Moldova-Film.

Cine arvonește, acela plătește – comedie superbă din anul 1989. Film regizat de actorul Gheorghe Urschi.

Troița – un film de Victor Bucataru, anul producerii 1990, Studioul Moldova-Film.

Urmăriți secvențe video îmaginile de mai jos.

Sursa: Youtube