Te salut, cititorule! Așa cum te-am obișnuit, te luăm într-o nouă călătorie prin Republica Moldova. Nouă ne plac mănăstirile cu istorie. Am ajuns în acest weekend în orașul Rezina, la aproximativ 98 km depărtare de Chișinău. 

Pima oprire a fost la mănăstirea Saharna. Este vorba de unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Ansamblul monastic este compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sfânta Treime). Istoria mănăstirii rupestre se cunoaște foarte puțin, neștiindu-se data precisă a întemeierii sale și cine-i sunt întemeietorii.

Aici m-au impresionat în special stâncile din împrejurimi, ce deschid peisaje de excepție.

 

 

 

 

Următoarea oprire a fost la mănăstirea Țâpova. Pe malul stâncos al Nistrului (cca. 100 km la nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa. Comunitatea monarhală de aici a existat cu mult înaintea formării statului feudal Moldova. Se crede că unele chilii au fost săpate în stâncile abrupte ale Nistrului prin sec. X-XII (potrivit altor date ar fi vorba de sec. XVI-XVIII). Începând cu 1776, pentru lăcaș se atestă o perioadă de prosperare, când mănăstirea se extinde spre sud.

Biserica rupestră a fost compartimentată în spații mari, despărțite de coloane masive. În perioada sovietică mănăstirea a fost închisă și devastată. În 1975 ruinele mănăstirii rupestre sunt luate sub protecția statului, iar în 1994 sunt reluate slujbele divine.

 

 

Distribuie articolul: