Tot mai multe persoane susţin că nu reuşesc să slăbească din cauza metabolismului lent. Nutriționista Cristina Cerevatenco susține că rezultatele obținute în procesul de slăbire sunt influențate de stilul de viață, alimentația, somnul și sportul. Cu toate acestea, mai există un factor prezent, care ține de organismul nostru.

„Metabolismul este precum un “motor” de reacții chimice al căror scop este de a transforma hrana în energia necesară pentru procesele celulare. Printre acestea se numără digestia, respirația, dar și creșterea masei musculare ori depozitarea grăsimilor. Viteza la care funcționează acest motor, însă, variază de la o persoană la alta fiind influențat de diferiți factori.

Vârsta, gen

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul încetinește. Putem să îl ajutăm prin alegeri sănătoase legate de alimentație și stil de viață făcute în mod conștient.

Masa musculară

Cu cât o persoană are o masă musculară mai mare, cu atât reușește să ardă mai mute calorii. Acesta este și avantajul bărbaților atunci când vorbim despre metabolism.

Nivelul hormonilor

În jurul vârstei de 40 de ani, nivelul de estrogen și progesteron scade considerabil în corpul femeii, ceea ce înseamnă că și metabolismul devine mai lent.

Temperatura mediului

Am observat cu toții că iarna dorim să mâncăm alimente mai consistente. O facem inconștient, deoarece corpul are nevoie de mai multă energie pentru a păstra constantă temperatura.

Nivelul de activitate fizică va necesita un consum suplimentar de energie pe lângă necesarul de bază al corpului nostru. Cu cât mai multă mișcare facem, cu atât mai multe calorii ardem. Consumul total de calorii pe parcursul unei zile este repartizat în mai multe direcții”, a spus Cristina Cerevatenco.

Metabolism bazal reprezintă energia necesară pentru a asigura funcțiile de bază ale organismului în stare de repaus. Se cheltuie între 50-75% din totalul calorii, menționează nutriționista.

„Efectul termic al alimentelor este necesarul de energie pentru procesele digestive. Reprezintă 10% din totalul de calorii. Efectul termic al exercițiilor fizice reprezintă energia consumată în timpul activităților fizice. În dependență de intensitate, consumul de energie variază. Metabolismul depinde în primul rând de sănătatea la nivel celular al persoanei. Cel mai adesea sunt cauze legate de sănătate care afectează schimbul de substanțe la nivel celular, altfel spus – metabolismul bazal”, menționează nutriționista.

Nivelul ridicat de inflamație secătuiește corpul de energie și nutrienți care în loc să fie folosiți pentru buna funcționare a celulelor, sunt orientați către neutralizarea inflamației. Iată de ce în perioadele când suntem bolnavi, scade și metabolismul. Totodată, carențe nutriționale ce apar ca urmare a unei diete dezechilibrate sau restrictive, afecțiuni ale sistemului digestiv.

Un ficat afectat ce are nevoie de detoxifiere va funcționa la capacitate minimă, ceea ce va influența negativ arderea a caloriilor din alimente. Totodată va crește riscul de acumulare a grăsimii viscerale ce se depune inestetic pe burtă și care, în timp, poate afecta echilibrul hormonal prin secreția de estrogen.

Lipsa somnului va afecta procesele de regenerare la nivel celular, de care depinde funcționarea corectă a proceselor fiziologice. O persoană ce nu doarme îndeajuns se va confrunta inclusiv și cu un metabolism lent, dar și cu pofte de făinoase și carbohidrați rapizi.

Stresul cronic stimulează creșterea glicemiei, afectează funcționarea glandei tiroide, duce la pierderea de masă musculară dacă se urmează o dietă săracă în carbohidrați, retenție de lichide, crește nivelul inflamației în corp. Chiar dacă pentru o perioadă scurtă de timp stresul stimulează metabolismul în sensul arderii în exces a caloriilor, stresul cronic are un efect invers – suprimarea metabolismului.

Hidratarea – evident că tot ce se întâmplă în corp are loc în mediu lichid, apa fiind vehiculul pentru nutrienți la nivel celular. Deshidratarea este unul din factorii principali ce duce la încetinirea metabolismului.

Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni care vor necesita atenția specială a unui specialist. În această situație nu este îndeajuns doar să se țină dietă și să se urmeze un stil de viață sănătos.

Rezistența la insulină este un fenomen tot mai des întâlnit în zilele noastre ca urmare a consumului ridicat de carbohidrați rapizi și stresul cronic. Crește riscul de diabet de tip 2 și obezitate. Din păcate, se întâlnește destul de des și la copii”, a mai spus nutriționista.

Persoanele cu un metabolism lent sunt predispuse la un surplus caloric, care se va depune în corp sub formă de grăsime, dar acest lucru poate fi schimbat.

„În primul rând ar trebui să înțelegem care sunt cauzele ce ne afectează metabolismul și apoi să lucrăm în etape pe rezolvarea fiecăruia dintre aceștia. Însă, indiferent de motive se recomandă următoarele schimbări obligatorii în stilul de viață.

Somn calitativ pentru 7-8 ore. Studiile demonstrează c se pot arde 150-200 calorii timp de o noapte datorită hormonului somatotrop dacă persoana reușește să ajungă în fazele profunde ale somnului.

Dietă echilibrată cu aport optim de proteine, fibre, carbohidrați complecși și hidratare. Să se evite dietele prea restrictive, deoarece ele vor da un efect invers – corpul intră în stare de supraviețuire și nu mai arde calorii. Alimentele integrale vor necesita folosirea mai multor calorii pentru a fi digerate comparativ cu alimentele procesate, ceea ce înseamnă o cheltuială suplimentară de energie și mai puține kg la cântar.

Programele de detoxifiere vor ajuta ficatul să își îndeplinească cu eficiență cele 500 funcții ale sale printre care și arderea caloriilor. Iar pentru a preveni retenția de lichide și edeme, va trebui să avem grijă de buna funcționare a rinichilor.

Practici cu efect anti-stres, masaj, meditație, yoga – acestea vor scădea nivelul de cortizol, ceea ce va fi de un real ajutor pentru reactivarea metabolismului.

Drenajul limfatic prin masaj, hidratare, mișcare, consum de alimente și băuturi alcaline”, susține Cristina Cerevatenco.

Ce alimente nu sunt recomandate?

„Dietele restrictive vor duce și mai mult la încetinirea metabolismului. Corpul va intra într-o stare de ”supraviețuire” când fiecare calorie va fi orientată către depozit în loc să fie folosită ca sursă de energie pentru moment. Carbohidrații simpli ce se asimilează foarte rapid și oferă sațietate pe o perioadă scurtă de timp. Astfel de alimente de obicei sunt mici în volum și nici nu observăm cum am ingerat 400-500 cal din gustări fără să ne dăm seama.

Evită caloriile ce se beau – sucuri, băuturi carbogazoase, compoturi ș.a. Acestea cresc rapid nivelul glicemiei în sânge, care va merge direct la depozitul de grăsimi. Evită combinațiile de grăsimi și carbohidrați simpli la o masă. Atât timp cât corpul primește glucoză, nu va folosi grăsimile din ceea ce ai mâncat. Exemple: pâine albă cu unt și gem, înghețată, iaurturi îndulcite, frișcă cu fructe”, adaugă nutriționista.

„Genele joacă un rol important în predispoziția către anumite boli, dar și când vorbim despre tipul constituțional al persoanei și metabolism. Totuși studiile demonstrează că sănătatea noastră depinde în măsură de doar 7% de genele moștenite, iar restul putem influența prin stilul de viață (epigenetică)”,a mai spus Cristina Cerevatenco.

Distribuie articolul: