Munca, pasiunea, răbdarea și perseverența celor implicați în dezvoltarea și promovarea sectorului vitivinicol merită apreciere și gratitudine maximă, iar Ziua Națională a Vinului este tocmai prilejul potrivit ca să-i cunoască o țară întreagă. În mod tradițional, și la cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu cei ai Oficiului Național al Viei și Vinului au înmânat premii pentru performanțe în sector și pentru producerea vinurilor de calitate care ne duc faima pe întreg mapamondul.

Pentru prima dată, pe lângă profesioniștii din domeniu, premii au primit și doi jurnaliști străini, care au scris cărți dedicate Vinului Moldovei, publicate peste hotarele țării.

„Premiul Mare” în domeniul vitivinicol pentru 2020 a fost oferit vinăriei „Rădăcini Wines” pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii Republicii Moldova ca țară vitivinicolă pe arena internațională”.

Medalia care poartă numele savantului moldovean cu renume mondial Petru Ungureanu, autor al numeroaselor invenții legate de tehnologia de producere a vinului, alături de titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului”, i-a fost oferită lui Anatolie Codjebaș, oenolog principal în cadrul vinăriei „Kazayak-Vin”.

Șeful Departamentului Agricol din cadrul grupului de companii „Purcari”, acad. Vladimir Cosovan, s-a învrednicit de titlul „Viticultorul anului” și medalia „Nicolae Guzun”. Distincția i-a fost oferită academicianului pentru merite deosebite în cultivarea viței-de-vie, implementarea tehnologiilor avansate în sectorul viticol și înființarea plantațiilor noi destinate fabricării produselor cu IGP.

Medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” i-a revenit doctorului habilitat în agricultură, cercetător științific superior, IP „Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare”, Gheorghe Savin – pentru merite deosebite în domeniul cercetare pentru sectorul vitivinicol, inclusiv în ameliorarea sortimentului viței-de-vie.

Aceeași distincție, medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie" i-a fost oferită și vinificatorului Nicolae Știrbeț, primul președinte al Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, fost director al Vinăriei „Vitis Hâncești”, care își sărbătorește aniversarea de 70 de ani.

Și companiile producătoare ale celor mai bune vinuri cu Indicație Geografică Protejată au fost premiate, în funcție de regiune: Vinăria „Chateau Vartely” pentru Regiunea IGP „Codru”, vinăria „DK-INTERTRADE” pentru regiunea IGP „Valul lui Traian”, vinăria „Timbrus Purcari Estate” pentru regiunea IGP „Ștefan Vodă” și întreprinderea „Călărași Divin” pentru regiunea
IGP „Divin”.

Vinăria „Fautor” a primit medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” pentru cea mai apreciată vinărie la concursurile internaționale din 2019.

În acest an, medalia de recunoștință „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” a fost decernată și pentru cele mai bune lucrări jurnalistice. Una dintre distincții a fost oferită pentru cartea „Book on Moldovan Wines” consacrată Vinului Moldovei, scrisă de Chan Jun PARK, director al „Asia Wine Trophy” și director executiv al revistei „THE SCENT”. A doua a fost acordată expertei Caroline Gilby, Master of Wine, scriitoare și consultant independent, specializată în Europa Centrală și de Est, pentru scrierea cărții „Vinurile Bulgariei, României și Moldovei”, în care se regăsește un capitol întreg dedicat Vinului Moldovei.

Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, cea de-a XIX-a ediție a Zilei Naționale a Vinului este un apel la solidaritate cu industria vitivinicolă, vinificatorii, oenologii și alți profesioniști care s-au implicat de-a lungul vremii și au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu.