E omul care unește oameni și îi motivează să facă frumos atunci când mulți ar descuraja sau ar lăsa mâinile în jos. Din anii `90, atunci când a revenit inspirat de la Moscova, unde a fost stagiar sub îndrumarea lui C. Raikin, Sandu Grecu a stat neobosit în fruntea trupei, împletind continuu atribuțiile și îngrijorările directorului de trupă cu sarcinile și elanurile directorului de scenă.

Repertoriul teatrului cuprinde astăzi titluri legate de mari nume din literatura universală : Ovidiu, Cehov, Shakespeare, Molière,  Bulgakov, Dario Fo, John Steinbeck, Fr, Dürrenmatt, savuroase titluri de perenă popularitate semnate de un Feydeau, Ray Cooney ori Neil Simon, dar relevă deopotrivă o pilduitoare fidelitate față de dramaturgia națională de la texte de sorginte folclorică la Caragiale, Tudor Mușatescu, Matei Vișniec și la autori basarabeni contemporani. Deloc întâmplător, foaierul actualei clădiri a teatrului este vegheat  de cuvintele lui Nichita Stănescu pe care le vezi de cum îi pășești pragul: Patria mea este limba română, iar biroul directorului Grecu este dominat, între diplome, trofee, afișe, de portete înfățișându-i pe Caragiale și pe Eminescu.

Spectacolele Teatrului „Satiricus” și actorii trupei au primit numeroase premii acordate de critica de specialitate. Din 2014 este președinte al Uniunii Teatrale din Moldova. Este artist al poporului (2010). Președintele României Traian Băsescu i-a conferit  Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2014).

Integrala montărilor Caragiale la Teatrul „Satiricus”

„Misiunea unui director de teatru este și aceea de a fi un fel de pedagog, un fel de tată. Toate generațiile de actori din Teatrul „Satiricus” au fost crescute de mine și am dorit ca fiecare proiect să dea o dimensiune  pentru actorii mei, alte valori, alt stil de joc, alte performanțe. Am început să montăm Caragiale cu  O scrisoare pierdută în 2002. În toată perioada următoare, am montat numai Caragiale și pot spune că a exitat o trupă Satiricus până la montarea lui Caragiale și o cu totul alta după integrala Caragiale.  Ei au crescut prin Caragiale, au avut posibilitatea asta pentru că acest uriaș „Moș virgulă” este foarte pedant și totodată îți dă posibilitatea să exersezi la nesfârșit tot alfabetul actoricesc. Să joci Caragiale ? Să intri în pielea personajelor lui care sunt  realiste și, totodată, duse până la absurd. La el se îmbină în același timp ironicul cu tragicul, excentricul cu intimitatea… Un mare dramaturg ! La care ai impresia că orice piesă este o simfonie pentru multe, multe instrumente. Un regizor dacă este atent trebuie să muncească pentru a acorda toate aceste instrumente. Să sune la unison. Altfel, îl distrugem pe Caragiale, facem spectacole superficiale și uităm că I. L. Caragiale  este contemporan în toate timpurile și este … mai contemporan decât noi. Caragiale trebuie citit între virgule, între cuvinte, între texte. Caragiale nu este doar un scriitor de situații, este un mare dramaturg care știe să descrie până la mici detalii fiecare personaj. De aceea, nici o replică, nici o remarcă a lui nu trebuie trecută pe deasupra de către regizor. Pe mine, ca regizor, Caragiale m-a format și mi-a dat multă încredere. Toate spectacolele se joacă și astăzi”, menționează într-un interviu Sandu Grecu.

Teatrul trebuie să capete o altă dimensiune

„Vreau enorm să împrospătez trupa. În fiecare an i-am adăugat trei-patru actori tineri, acum pe măsură ce ne apropiem de cei treizeci de ani  vreau o reîmprospătare masivă. Ceea ce nu înseamnă că ceilalți actori nu vor rămâne în teatru. În al doilea rând, îmi doresc un repertoriu pe care să îl alcătuim  cu regizori invitați din România. Cred că cei treizeci de ani de teatru îi vom întâmpina cu cinci-șase montări semnate de acei regizori, diferite ca stil, ca formă, ca mesaj. Teatrul trebuie să capete o altă dimensiune la cei treizeci de ani. Și vreau să mă întorc la acel Caragiale, toate spectacolele au luat importante premii și ne-au ridicat în fața celorlalte teatre și ne-au dat dreptul să  zicem că suntem unii din cei mai buni”, menționează directorul Teatrului național Satiricus „I.L.Caragiale”.

Un spectacol mare… care abia urmează

„Voi împlini și eu treizeci de ani de când conduc această trupă, și eu mă pregătesc mult pentru un spectacol în care voi vorbi de fapt despre existența actorului, existența artistului în spațiul acesta care se numește Republica Moldova, un spectacol foarte greu, foarte dur poate, dar cu o piesă cunoscută, arhicunoscută, nu voi schimba nici o virgulă din ea. Este vorba de „Pescărușul” lui Cehov. Voi vorbi despre forme noi și forme vechi, despre existența noastră în acest secol grăbit, despre relațiile dintre generații, dar cel mai mult voi vorbi despre soarta artistului în Republica  Moldova”, spune Sandu Grecu în interviul realizat de Mariana Ciolan, critic de teatru de la București.

Vânzări, rezervări bilete pe www.satiricus.md sau la numerele de telefon
+373 22-20-28-90 / 069416078 casa de bilete.