Progresul tehnico-științific a devenit o componentă esențială în viața cotidiană, dar care ne pune în situația de a menține ritmul și de a face față cu succes provocărilor. Odată cu el, domeniul IT a căpătat mai multă valoare și a devenit mai solicitat pe piața muncii. Tot mai multe femei au reușit să se afirme în acest domeniu, iar unele dintre ele au ajuns să fie în fruntea unor mari departamente din cadrul unor companii grandioase de comunicații. 

Elena este directoarea departamentului IT al unei companii de telecomunicații din țară și de mai bine de 30 de ani lucrează în acest domeniu. Alături de colegii săi, zilnic, face noi descoperiri în lumea tehnologiilor informaționale și implementează realitatea în care trăim.

„Am început să muncesc în acest domeniu imediat după ce am finalizat Facultatea de Matematică și Cibernetică. Îmi
amintesc bine că majoritatea colegilor de clasă erau fete. Încă de atunci, domeniul tehnologiilor informaționale prezenta interes în rândul tinerilor. Pe parcursul anilor, niciodată nu mi-am pus limite: că este un job pentru bărbați sau pentru femei. Ca să fiu mai exactă, cred că nu este corectă această delimitare. Un job poate fi pentru bărbați doar dacă este necesară mai multă forță fizică, în rest – suntem egali. Spre exemplu, de multe ori, implementarea unui soft necesită muncă minuțioasă, iar o femeie se descurcă de minune la acest capitol. Acum mulți ani, eu am ales să fac o carieră în lumea codurilor pentru că îmi doream o profesie unde să pot evolua, zilnic să învăț ceva, iar IT-ul este exact ce căutam. Practicând această meserie, mă ciocnesc foarte des cu multe schimbări. Asta pentru că este o lume în continuă mișcare și trebuie să ținem pasul, să învățăm în fiecare zi și să punem în aplicare algoritmi pentru a găsi soluții inovatoare. Încerc să-mi inspir colegele prin curaj, promptitudine, imaginație și perseverență pentru a face față provocărilor”, a menționat directoarea departamentului IT, Elena Conovalov.

Elena spune că în compania în care activează, femeile știu să pună în aplicare conceptele tehnice și să dea valoare produselor pe care le creează, la fel de bine ca bărbații. Ea încurajează toate femeile și fetele care vor să dezvolte o carieră în TIC să facă acest pas, în ciuda stereotipurilor care încă mai există.

„Schimbările din societate ne-au făcut să înțelegem că domeniul tehnologiilor informaționale este unul al viitorului. Vom continua să oferim asistență educațională fetelor și femeilor pentru a îmbrățișa o profesie în acest sens și le vom
pune la dispoziție experiența noastră pentru a le motiva să aibă curajul de a-și fortifica abilitățile. Piața muncii este în continuă căutare de oameni buni, motivați, specialiști desăvârșiți care să contribuie la dezvoltarea acestei ramuri. Noi vom menține acest ritm, vom implementa proiecte pentru ca tot mai multe femei să prindă curaj și să facă parte din această lume interesantă a programării,” spune Ana Chirița, director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

UN Women, cu partenerii externi de dezvoltare și Proiectul TEKWILL, va continua să sustină fetele și femeile să urmeze o cariera în IT. Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, în
colaborare cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor.