Te gândești la o sarcină? Te-ai abonat la revistele pentru copii și părinți sau ai verificat site-urile web la temă? Poate ai răsfoit și listele cu nume pentru bebeluși. Ești pregătită mintal să-l întâmpini pe cel mic? Acum este timpul să-ți faci și corpul cât mai sănătos posibil.

Dar nu este suficient să întocmești o listă de lucruri de făcut. Există și lucruri de evitat. Dacă vrei să rămâi însărcinată, asigură-te că NU faci următoarele lucruri.

1. Fluctuațiile mari în greutate

Cântărind prea mult sau prea puțin, îți scad șansele de a rămâne însărcinată. Oricare din aceste situații poate provoca cicluri menstruale neregulate. Când nu ai menstruație în fiecare lună, ovarele tale nu vor elibera ovulul așteptat. Când acest lucru nu se întâmplă, nu poți concepe un copil.

Uneori, modificările de greutate provoacă fluctuații ale nivelurilor hormonale care duc la infertilitate. De asemenea, obezitatea te înclină spre:

  • Avort spontan
  • Diabet gestațional, tipul care apare doar în timpul sarcinii
  • Preeclampsie
  • Un copil cu o greutate mare la naștere și anumite defecte congenitale

Scopul tău este să ai o greutate sănătoasă înainte și în timpul sarcinii. Experții sugerează că viitoarele mame urmăresc un indice de masă corporală (IMC) între 18,5 și 27.

2. Prea mult efort fizic

Nu este niciodată sănătos să nu te miști. Dar dacă te gândești să rămâi însărcinată, nu este momentul să te antrenezi pentru un triatlon. Exercițiile intense ar putea aduce modificări hormonale care împiedică ovarele să producă sau să elibereze ovule.

Alergarea intensă, aerobica, înotul sau ciclismul fac sarcina mai dificilă chiar dacă ai o greutate sănătoasă. Dar dacă ești supraponderală, exercițiile fizice te pot ajuta să pierzi kilograme și să-ți îmbunătățiți șansele de sarcină.

3. Amânarea exagerată a întemeierii familiei

La 30 de ani, ești practic în jumătate mai puțin fertilă decât erai la 20 de ani. O scădere a cantității și a calității ovulelor (și a spermei) odată cu vârsta îngreunează conceperea. Discută cu medicul despre vârsta ta și șansele de a face bebeluși, astfel încât să nu fie o surpriză. Și bărbații ar trebui să țină cont de asta. În timp ce vârsta mamei joacă rolul cel mai important, bărbații de peste 50 de ani sunt și ei mai puțin fertili.

4. Să aștepți până când dispare menstruația pentru a nu mai bea alcool

Dacă ți-a trecut prin minte gândul de a rămâne însărcinată, chiar și pentru o secundă, experții spun că ar trebui să renunți imediat la alcool.

Ia în considerare acest lucru: jumătate din toate sarcinile sunt neplanificate. Așa că ai putea să te bucuri de o noapte în oraș cu câteva cocktail-uri și să nu știi că ești deja însărcinată.

Dacă bei, o face și copilul tău. Alcoolul care îți aduce mult-dorita relaxare ar putea interfera cu creșterea creierului și a sistemului nervos al bebelușului. Alcoolul afectează copilul în fiecare etapă a sarcinii, dar în special în primele săptămâni.

Dacă urmați tratamente de fertilitate, cum ar fi FIV, consumul de patru sau mai multe băuturi pe săptămână scade șansele de a avea un copil. Paertenerul tău ar trebui și el să se lase de pahar. Alcoolul poate scădea nivelul hormonului sexual testosteron și poate provoca disfuncție erectilă. Probabil că nu vei rămâne însărcinată dacă se întâmplă asta.

5. Fumatul

Tutunul este nesănătos, punct. Dacă fumezi, ar trebui să te lași chiar dacă nu încerci să rămâi însărcinată. Dacă vrei să faci un copil, este obligatoriu să renunți la obicei. Tine cont de aceste riscuri ale fumatului:

  • Mai mult de 10 țigări pe zi scad foarte mult șansele de a rămâne însărcinată.
  • Fumatul provoacă modificări ale trompelor uterine și ale colului uterin care pot duce la un avort spontan. De asemenea, poate provoca o sarcină extrauterină, numită sarcină ectopică (sau tubară), care nu duce la un copil.
  • Fumatul vă poate afecta ovarele, astfel încât să faceți mai puține ouă. Cu cât faci mai puține ouă, cu atât este mai puțin probabil să rămâi însărcinată.
  • Spune-i și bărbatului tău să nu mai fumeze. Obiceiul acesta îi poate reduce numărul de spermatozoizi și îi poate face să înoate mai încet.

De asemenea, dacă întâmpini probleme în a rămâne gravidă și ai nevoie de fertilizare in vitro (FIV), fumatul poate face scade șansele de succes.

6. Să modifici medicamentele pe care le iei

S-ar putea să crezi că trebuie să oprești toate medicamentele înainte de a rămâne însărcinată. Dar nu sunt întotdeauna nesigure pentru un copil. Stoparea bruscă a unora dintre ele ar putea fi periculoasă pentru amândoi. Nu opri niciodată niciun tratament fără a discuta cu medicul.

Acest lucru este important mai ales dacă primești tratament pentru afecțiuni precum convulsii, depresie sau hipertensiune arterială. De exemplu, dacă oprești medicamentele pentru convulsii și ai un acces în timpul sarcinii, ai putea priva copilul de oxigen.

Colaborează cu medicul pentru a găsi un plan de tratament care să fie sigur pentru amândoi. Este posibil să fie nevoie să îți schimbe medicamentul sau doza. De exemplu, dacă iei un antidepresiv care funcționează, este posibil să-l poți păstra în siguranță în timpul sarcinii.

Distribuie articolul: